RADÍME SI,POMÁHÁME SI
1. 6. 2008
Skladování potravin
Sušenky zůstanou déle čerstvé, když je budete skladovat v plechové dóze spolu s několika kousky jablek.
Arašídy (burské oříšky) dlouho neskladujeme. Obsahují hodně tuku, který delším skladováním žlukne.
Banány nesnášejí nízkou teplotu. Proto je neukládáme do chladničky, ale zavěšujeme je špičkou dolů ve spíži
.
Brambory skladujeme v čistě vybíleném, suchém sklepě při teplotě+ 5 °C, a to nejlépe na dřevěných lískách, aby se daly prohlížet. V zimě naopak brambory hlídáme, aby nenamrzaly. Při 15 °C rychle vadnou a hnijí.
Cibuli a česnek skladujeme vázané ve věncích, které zavěšujeme v suché, chladné místnosti. Ve sklepě nebo ve spíži na lískách můžeme skladovat jen bezvadné a dobře vytříděné cibule a paličky česneku.
Citrón rozříznutý uchováváme tak, že jej řeznou stranou položíme na talířek a uložíme do chladničky.
Čerstvý ananas nikdy nekrájíme nožem, kterým jsme jej loupali.
Kyselina ze slupky může způsobit zánět úst.
Citróny déle vydrží uložené v láhvi: pěkné, tuhé zdravé a ještě ne zcela vybarvené plody balíme do papírového ubrousku, nekláme je do větších lahví nebo sklenic, které přiklopíme talířkem nebo miskou a obrátíme. Uložíme je v chladné a suché místnosti.
Cirónovou kůru uchováváme nastrouhanou a promíchanou se solí nebo s cukrem. Slanou dáváme do omáčky, sladkou do moučníků a krémů. Skleničku s kůrou dobře zavážeme a uskladníme v chladu.
Citronovou šťávu uchováváme v létě v mraznicce v krabičkách z plastické hmoty na led. Šťávu vylisujeme, procedíme a nalejeme do dílků. Zmrazenou šťávu přidáváme pak do vody s cukrem, omáček, krémů apod.
Citrusové plody vydrží v chladničce déle, ale ztrácejí svou vůni. Před podáváním je musíme nechat chvíli při pokojové teplotě, aby se aroma rozvinulo.
Sušené ovoce vydrží déle čerstvé, tj. vlhké a vláčné, uložíme-li je do chladničky.
Fíky dlouho neskladujeme. Na kratší dobu je zavěšujeme v suché chladné místnosti
.
Houby sušené ukládáme ve sklenici nebo krabici z plastické hmoty na suchém a chladném místě. Můžeme, je také dobře usušené roztlouci na prášek a uchovávat ve sklenici se zabroušenou zátkou.
Hrozny vinné uchováváme (někdy až do vánoc) zavěšené v chladném sklepě. Aby nevyschly, ponoříme jim stopky do zavěšené nádobky (zkumavky) s vodou, kterou během doby doplňujeme
.
Hrušky skladujeme rozložené na lískách v chladu. Ke skladování se hodí jen tvrdé, zelené, zdravé plody s neulámanými stopkami.
Chléb neokorá, když jej ukládáme do krabice na chléb s víkem nebo když jej zabalíme do většího igelitového pytlíku a uložíme v suchu a chladu ve spíži.
Stejně ukládáme i čerstvé pečivo. Přidáme-li do krabice rozkrojené jablko, chléb zvláční a nevysychá.
Kávu mletou uchováváme ve sklenici se zabroušenou zátkou, aby nevyčichla. Uchováváme ji pokud možno odděleně, protože snadno přejímá pachy jiných potravin. Nejlepší je uchovávat ji v chladničce.
Koření uchováváme ve sklenicích se zabroušenou zátkou nebo v kořenkách z plastické hmoty s dobrým uzávěrem. Stavíme je do suché, dobře větrané místnosti. Koupíme-li koření v papírových sáčcích, přesypeme je doma do kořenek, aby nevyčichlo.
Mák musí být dobře vysušený. V plátěném pytlíku ho uskladní mé v suché vzdušné místnosti nejdéle l rok, jinak hořkne.
Kokosovou moučku skladujeme v suchu, chladu a temnu. Nenecháváme ji dlouho, protože obsahuje hojně tuku a časem žlukne.
Mandle skladujeme ve sklenici v chladu, suchu a temnu. Jinak žluknou a bývají také napadány spížními moly. Vhodným místem k jejich uchovávání je chladnička.
Máslo vybalené z papíru přendáme do porcelánové nebo plastikové misky s víčkem a uložíme v chladničce
.
Máslo uchováváme bez chladničky v horkých dnech dobře napěchované v porcelánovém hrnku, který celý potopíme do studené vody. Vodu častěji vyměňujeme. Tak chráníme máslo nejen proti teplu a proti přístupu vzduchu, ale i proti světlu.
Maso
Syrové maso zalité olejem vydrží v chladu 2—3 dny. Syrové maso uchováváme bez chladničky tak, že maso posypeme solí a nahrubo nakrájenou cibulí, dáme do hrnku a přikryjeme poklicí. Uložíme na podlahu chladné spíže nebo ve sklepě. Před upotřebením maso opláchneme.
Maso zabalíme do utěrky namočené v octové vodě a vymačkané, dáme je do porcelánové mísy a uložíme, pokud možno, na chladném místě. Do hrnku s octem dáme pařákovou vložku a na ni položíme maso. Vypařovaný ocet chrání maso před zkažením. Nádoba musí být dobře přikryta poklicí.
Vařené maso uchováváme bez šťávy hodně potřené na povrchu tukem, aby neoschlo. Uchováváme je v chladu, nejlépe v chladničce.
Uzené maso zavěšujeme ve spíži nebo v komoře a dbáme, aby bylo v chladu, temnu a suchu.
Pečené maso chráníme před oschnutím, zabalíme-li je do mastného papíru, například od másla.
Mléko
Tuhý škraloup na povrchu pudinku se nevytvoří když na povrch uvařeného pudinku nasypete trochu mletého cukru.
Doba mezi nákupem a uložením mléka a mléčných výrobků do chladničky má být co nejkratší; ukládáme je v neporušených obalech, jakmile je jednou otevřeme, musíme je spotřebovat do 2 dnů.
Mléko nestavíme za okno, protože mu škodí nejen teplo, ale světlo. Ztrácí se přitom vitamín B a tuk rychleji žlukne
.
Sušené mléko skladujeme v suchu, temnu a chladu.
Vajíčka
Majonézu zřeďte trochou minerály.
Jednak jí bude víc a ubude zbytečných kalorií.
Vejce nevaříme nikdy déle než 10 minut. Delším vařením se totiž uvolňuje síra, která zbarví žloutek do zelena.
Chcete-li uvařit vajíčko na tvrdo bez prasklinek, opláchněte ho těsně před vařením studenou vodou.
Vajíčka při vaření nebudou praskat, když do vody přidáme 2 lžíce soli.
Sýry
K uložení sýrů je nejlepší chladná spíž, kde je však musíme chránit proti mouchám.
Při uložení do chladničky je balíme do alobalu, aby nenačichly ostatní potraviny. Před podáváním je vyjmeme z chladničky ale o hodinu dříve, aby mohly plně rozvinout své aroma.
Tvrdé sýry si zachovávají kvalitu asi 14 dnů.
Tvrdý sýr půjde lépe strouhat, když struhadlo potřeme olejem.
Okoralý sýr namočíme na potřebnou dobu do mléka. Bude zase jako čerstvý.
Měkké sýry typu hermelín potřebují dozrát, proto je neukládáme v chladničce, ale na vzdušném středně teplém místě. Nesmí být s neprodyšném obalu.
Uzeniny Uzenina půjde lépe loupat,když ji ponoříme na 5 minut do studené vody.
Uzeniny zavěsíme v chladné a vzdušné spíži tak, aby se vzájemně nedotýkaly.
Načatý salám potřeme na odkrojené ploše tence sádlem nebo slabě zaprášíme moukou, popřípadě na řez přiložíme kousek slaniny a zavážeme.
Uzeniny určené k ohřátí (párky) mohou být uloženy v chladničce 2 dny,
trvanlivé salámy a syrové uzené maso až 2 měsíce.
Slaninu uchováváme na kratší dobu na chladném, dobře větraném místě, třeba zavěšenou ve spíži.
Po delší době na vzduchu žlukne.
Slaninu můžeme uchovávat na delší dobu v patentních sklenicích, které sterilujeme hodinu při 100 ° C. Slaninu potřeme solí a sladkou nebo pálivou paprikou.Zavěsíme na chladnějším místě.Po odkrojení řez znovu potřeme.Vydrží dlouho a nežlukne.
Ryby
Syrovou vykuchanou rybu očistíme a zakapeme citrónovou šťávou, sladkovodní rybu osolíme. Pak ji zabalíme do alobalu, dáme do hlubší misky a obloženou ledem umístíme pod výparník chladničky. Vydrží 2 dny.Uzená ryba volně zabalená v alobalu vydrží v chladničce 2—3 dny.
Kyselé rybičky v otevřeném obalu je nutno spotřebovat do 3 dnů.
Zelenina Lák z nakládaných okurek nevyhazujte
. Použijte ho do salátové zálivky místo octa.
Zelí snadno a rychle nakrouháte když klávku rozpůlíte a rozkrájíte na tenké proužky na strojku na chleba.
Opékané brambory budou křupavější, když je před smažením poprášíte moukou.
Při vaření květáku dejte do vody trochu mléka. Zabráníte tomu, aby po květáku voněl celý byt
. Cibule nás nebude štípat do očí, když ji budeme krájet zahřátým nožem.
Před smažením můžeme cibuli posypat trochou hladké mouky, rychleji zezlátne.
Z květáku - vyplave všechen hmyz, když ho na 15 minut ponoříme do slané vody.
Cibule a pórek bude v pomazánkách a salátech stravitelnější, když je po nakrájení posypeme lžičkou soli, lehce promícháme a 10 minut necháme odpočinout
Rajčata půjdou krásně loupat, když je na 5 vteřin ponoříme do vroucí vody a hned zchladíme studenou vodou
Cibule a pórek bude v pomazánkách a salátech stravitelnější, když je po nakrájení posypeme lžičkou soli, lehce promícháme a 10 minut necháme odpočinout.
Zeleninu jako přílohu vaříme v páře a co nejkratší dobu.
Bramborová kaše bude hladká a nadýchaná, když do ní budeme přidávat horké mléko a rozehřáté máslo.
Nové brambory se lépe škrábou, namočíme-li je do slané vody.
Nové brambory obsahují hodně vody, proto na zalití 0.5 kg brambor stačí jen asi 0.251 vody.
Nové brambory vaříme ve slupce nebo lehce oškrábané. Vařené ve slupce jsou chutnější a zachovávají si vyšší obsah výživově hodnotných látek.
Nové brambory pečeme ve slupce, zabalené v alobalu. Tak si uchovávají nejvíce vitamínu C. Servírujeme je horké na talíře. Každý si sám brambor rozbalí a oloupe.
Nové smažené brambory jsou křehké a chřupavé, když je oškrábané a pokrájené vložíme do studené vody, aby se z nich zčásti vyplavil škrob. Asi po 20 minutách je ocedíme, v utěrce vysušíme a vkládáme do dobře rozehřátého tuku. Jakmile brambory změknou a zesklovatí, vyndáme je na talíř a necháme prochladnout. Krátce před podáváním je znovu vložíme do rozehřátého tuku a necháme pěkně zčervenat.
Staré brambory
Strouhané syrové brambory na placky, knedlíky apod. promícháme ihned s trochou mléka, jinak modrají. Jsou-li brambory hodně vodnaté, část vody slijeme, aby těsto nebylo příliš řídké. Staré brambory získají na chuti, když k nim při vaření přidáme lžičku octa nebo je místo ve vodě vaříme v bujónu.
Čím jsou brambory starší, tím více vody dáme na vaření.
Klíčící brambory obsahují jedovatý solanin.
Proto je nevaříme ve slupce, ale oloupané a místa s klíčky vykrajujeme.
Brambory na jaře zbavujeme klíčků až před vařením, jinak brambory zčernají.
Vaření brambor
Brambory nevaříme v měkké vodě, protože tím více by se vyluhovaly živiny, zvláště nerostné soli. Brambory vaříme v osolené vodě, nejen abychom docílili výraznou chuť, ale také, aby se zbytečně nevyluhovaly nerostné soli. Na l kg brambor přidáváme asi 10 g kuchyňské soli.
Namrzlé brambory
Poznáme je, když do nich rýpneme a necítíme odpor. Při jejich zahřátí slupka vlhne. Namrzlé brambory přeneseme do místnosti teplé asi 15 °C a volně je rozložíme. Brambory dýchají, a tím ztrácejí část cukru, který se v nich vytvořil. Před vařením je oloupeme, namočíme do teplé vody a přivedeme do varu. Vodu slijeme a brambory zalijeme novou vařící vodou se lžičkou octa. Pak brambory uvaříme.
Povadlou zeleninu
očistíme od hnědých míst a listů a ponoříme na hodinu do studené vody, do níž přidáme šťávu z jednoho citrónu, nebo několik lžic octa.
Do hlávkového salátu přidáme sůl až těsně před podáním. Po soli listy hlávkového salátu rychle vadnou.
Zelí a kořenová zelenina vydrží čerstvá až týden, uložíme-li je na vzdušném a chladnějším místě.
Česnek uchováme, když ho oloupaný dáme zmrazit v krabičce do mrazáku.
Brambory uvařené ve slupce přelijeme studenou vodou, půjdou lépe loupat.
Zeleninu, která při pokojové teplotě rychle vadne, musíme hned po nákupu alespoň částečně očistit (neloupat). Volně zabalenou v polyetylénovém sáčku uložíme v chladničce do přihrádky určené na zeleninu. Vydrží čerstvá 2—3 dny.
Z květáku - vyplave všechen hmyz, když ho na 15 minut ponoříme do slané vody.
Než uložíme mladou karotku na několik dnů do chladničky, zbavíme ji předem nati. Odebírá karotce vlhkost.
Rajčata uložíme na vzdušném, chladném místě. Uložením v chladničce ztrácejí své aroma.
Zeleninu a ovoce/i hrozno/uchováme do vánoc jako čerstvé když je dáme do koše a zavěsíme asi metr od povrchu do studny/pokud máme/.
Zelené bylinky
Potřebují vlhko. Je dobře vložit je na chvíli do sklenice se studenou vodou, jakmile dost nasáknou, uložíme je do jiné suché sklenice s pevným uzávěrem a postavíme do chladničky. Takto ošetřeny vydrží čerstvé téměř celý týden.
Zelené bylinky
Bylinky je možné rovněž vlhké uložit do PVC sáčku, ihned jej nafouknout a pevně uzavřít. V tomto „balónkovém" obalu je položíme do spodní přihrádky chladničky.
Kopr, pažitka nebo zelená petrželka se dají dobře zmrazit.
Pokud je petrželová nať povadlá, vložte ji na několik minut do studené vody a bude zase jako čerstvá.
Rady od Boženky -
pečení
Při vaření zeleniny ušetříte energii, když ji nakrájíte na malé kousky, růžičkové kapustě a brokolici nařízněte košťál do kříže.
Pečící formu pokládejte vždy na rošt.
Když jí umístíte na plech koláč se ze spodu rychle spálí. Koláč pečený na plechu ochráníte před vysušením nebo okoráním tak, že ho začnete krájet od středu a zbylé kousky přiložíte řeznou plochou těsně k sobě.
Na moravské koláče
místo povidel dejte ořechovou nádivku. (Potřebné množství mletých očechů nasypte do vařícíbo mléka, minutu považete a po vychladnutí vmíchejte mletý cukr).Nebude vás ,,pálit žáha“ Do drobenky na koláče nebo táče přidejte kokos .
Aby se řízky z masa,hříbků,květáku neloupaly,přidejte do rozkvedlaných vajec lžíci oleje.
Neobalujte již v mouce,jen ve strouhance.
Strouhanka lépe přilne k sýru,květákům nebo hříbkům, když je obalíte jen ve vejci a strouhance.
Formu na bábovku vysypte místo mouky strouhankou nebo kokosem.Nepřilepí se
. Vysušenou bábovku několikrát propíchejte špejlí a do dírek nalijte např. kávu nebo rum.
Pokud nemá upečený dort pěkně rovný povrch, překlopíme jej ještě ve formě, když je teplý, na vál. Dort se do 15 minut vyrovná.
Čerstvý ananas nikdy nekrájíme nožem, kterým jsme jej loupali. Kyselina ze slupky může způsobit zánět úst.
Přesolené jídlo budeme moci zase jíst, když do vařící polévky dáme 2 vaječné bílky. Polévku odstavíme a za 10 minut bílky vyjmeme. Stejně naložíme i s kalnou hovězí polévkou.
Palačinky budou nadýchané, když do těsta dáme jen žloutek a těsně před smažením do něj lehce vmícháme sníh z bílku.
Jádra ořechů budou mít krásnou barvu, když je necháme přejít varem, zchladíme a usušíme.
Pokud nemá upečený dort pěkně rovný povrch, překlopíme jej ještě ve formě, když je teplý, na vál. Dort se do 15 minut vyrovná.
Jak na skvrny od jídla a nápojů
Skvrny od banánů na bílém dětském prádle vyčistíme vypráním a vybílením odbarvovačem Duha.
Skvrny od bílého vínaodstraníme z bílého prádla vařícím mlékem nebo je vypereme v horkém saponátovém roztoku, do kterého můžeme přidat několik kapek čpavku. U barevných tkanin ponoříme znečištěnou část do studené vody s trochou čpavku
Skvrny od borůvek
poťukáme peroxidem vodíku a necháme vybělit.
Skvrny od cukru
nebo soli vypíráme v teplé vodě.
Skvrny od čaje
na barevných tkaninách odstraníme teplým 10% roztokem boraxu. Pak je propláchneme vodou a pokapeme 5% roztokem kyseliny citrónové. Nakonec dobře propláchneme vodou. Skvrny od černé kávy
na ubrusech vypereme ve vlažné vodě se saponátem. Skvrnu můžeme také hned posypat solí a lehce vytírat. Bílý ubrus po vyprání pokapeme ještě vlhký 3% peroxidem vodíku (kysličníkem) napůl zředěným vodou. Zůstane-li znatelná stopa, necháme ubrus uschnout a pak skvrnu znovu přetřeme zředěným peroxidem. Bílé stolní prádlo lze také dokonale zbavit skvrn odbarvovačem Duha.
Skvrny od červené řepy
pokapeme 5%ním čpavkem a vodou a proklepáváme kartáčem do podložené tkaniny, do níž se barvivo vsakuje. Podloženou tkaninu posunujeme, aby se barvivo neotiskovalo zpět. Pak skvrny potřeme suchým mýdlem, rozpěníme je a sebereme pěnu. Pak čištěná místa vytřeme vlhkou utěrkou.
Skvrny od červeného vína
— čerstvé — posypeme solí, která tekutinu vsákne. Můžeme je zakapat citrónovou šťávou nebo kyselinou vinnou, navlhčit, vymnout a pak důkladně vyprat a promáchat.
Skvrny od červeného vína na bílém ubrusu
můžeme odstranit odbarvovačem Duha nebo stejně jako od bílého vína. Skvrny od červeného vína na kůži vytřeme hadříkem namočeným do vlažné vody, pak terpentýnovou silicí. Nakonec vyleštíme krémem barvy kůže. Skvrny od červeného vína
— starší — zkusíme potřít čpavkovou vodou, do které můžeme také přikápnout ještě 3%ní peroxid vodíku (kysličník). Skvrny od destilátů odstraníme octovou vodou
Skvrny od hořčice
— čerstvé — vymyjeme v saponátovém roztoku nebo v octové vodě. Skvrny od hořčice
— zaschlé — pokapeme citrónem nebo kyselinou citrónovou. Pak je vymyjeme v saponátové lázni a necháme zaschnout. Po zaschnutí zkusíme zbytky skvrny ještě vyčistit lihem.
Skvrny od ovoce
— čerstvé — pokapeme ihned citrónem nebo je namočíme do mléka. Pak vypereme v saponátovém roztoku.
Skvrny od ovoce
— starší — čistíme teplou vodou a kyselinou citrónovou nebo čpavkovou vodou v silném zředění. Stálobarevnou tkaninu můžeme namočit přes noc do kyselého mléka s citrónovou šťávou. Zůstanou-li ještě slabé skvrny, vybělíme je, pokud to povaha tkaniny dovolí, odbarvovačem Duha.
Skvrny od piva
odstraníme z pracích a vlněných látek vlažnou vodou. Z hedvábí je vypíráme lihovým roztokem (stejné množství čistého lihu a vody). Skvrny od polévkového koření
na ubrusech důkladně propereme a pak odbarvíme podle návodu odbarvovačem Duha.
Skvrny od špenátu, trávy apod.
čistíme perchlorethylenem a lihem.
Špenátovou skvrnu
můžeme potřít také syrovým bramborem, pak vyprat v slabém roztoku a vymáchat. Staré skvrny můžeme po vyprání ještě bělit 3%ním peroxidem vodíku. Na bílou látku naneseme peroxid s několika kapkami čpavku vatičkou natočenou na dřívku. Na barevných látkách čpavek vynecháme a peroxid zředíme více podle toho, jak jsou barvy choulostivé, čím choulostivější jsou barvy, tím víc peroxid ředíme. Doporučujeme napřed na kousku látky vyzkoušet stálost barev.
Skvrny od vaječného bílku vypereme ve vlažné vodě, do které přidáme kapku čpavku (u barevných látek nejdříve vyzkoušíme, zda čpavek barvu nepoškodí).
Skvrny od vaječného žloutku
necháme zaschnout, pak vykartáčujeme a vypereme ve vlažné vodě s kapkou čpavku Skvrny od mastnot je možné čistit buď za sucha organickými rozpouštědly (benzínem, perchlorethylenem, chloridem uhličitým) nebo za mokra praním vodou s pracími prostředky. Benzín má nevýhodu, že zanechává po vyčištění skvrny kolem okraje, tzv. mapy. Předejdeme tomu, když skvrnu poťukáváme benzínem, ihned posypeme bramborovou moučkou a po zaschnutí vykartáčujeme.
K odstranění skvrn od mastnot
je vhodný také přípravek Sitex. Skvrny od mastnot
— čerstvé
— posypeme ihned škrobovou moučkou a necháme 8 až 10 hodin. Pak moučku setřeme a zbylý prášek vykartáčujeme.
Skvrny od medu
pereme v horkém mýdlovém nebo saponátovém roztoku a dobře vymácháme.
Skvrny od mléka a mléčných výrobků
(jogurt, sýry, zmrzlina) vypíráme ve čpavkové vodě.
Skvrny od sýrů
můžeme také změkčit teplým glycerínem, který necháme působit 5—30 minut, podle toho, jak rychle je skvrna změkčena a zředěna. Pak vypíráme vodou se saponátem.
Skvrny od mléka
— zaschlé
— vypíráme vodou se čpavkem. Na jemné hedvábí použijeme roztok připravený z 2 lžic vody, 2 lžic glycerínu a l lžičky čpavku. Skvrnu roztokem promáčíme a necháme uschnout. Pak znečištěné místo dáme mezi dva savé papíry a přežehlíme po rubu teplou žehličkou
Skvrny od kávy
— čerstvé
— ponoříme na chvíli do studeného mléka, pak je vypereme v saponátu a dobře vymácháme. Skvrny od kávy na šatech odstraníme octovou vodou. Můžeme také skvrnu posypat solí a vytírat vlhkým hadříkem.
Zaschlou, tj. starší skvrnu na barevných a choulostivých látkách nejdříve potřeme
Skvrny od kečupu
odstraníme octovou vodou.
Káva
– kávu odsajte papírovým kapesníčkem nebo ubrouskem a přeperte v tekutém pracím prostředku. Nejlepší je na přeprání destilovaná voda.
Skvrny od borůvek
- odstraníme tak, když skvrnu namočíme do studené vody, vymačkáme a nasypeme na ni kyselinu citronovou v prášku nebo ji pokapeme citronovou šťávou.
Zmrzlina
– skvrnu lehce poťukejte hadříkem namočeným v benzínu nebo v bílém alkoholu, pak vyperte běžným způsobem.
Žloutek
– skvrnu potřete bílým alkoholem, přejeďte pracím mýdlem a vyperte v horké vodě.
Tráva
– namydlete pracím mýdlem a vyperte v minimálně 40°C horké vodě.
Červené víno
- na skvrnu nasypte kuchyňskou sůl a po 2-3 minutách vyperte.
Ovoce
– skvrnu potřete podmáslím a vyperte v co nejvíce horké vodě s tekutým pracím prostředkem.
Skvrny od bílého vína odstraníme,
když pod ně podložíme misku s vřelou vodou. Až voda vychladne, ihned látku vypereme. Skvrny od červeného vína odstraníme, když namočíme látku do studeného mléka a pomalu zahříváme. Až se začne mléko vařit skvrna je pryč a látku ihned vypereme.
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář