Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


Bylinky jsou naše zdraví

2. 3. 2008


 Majoránka zahradní
Majorana hortensis


Tato bylinka s jemně kořennou vůní i chutí má původ ve středomoří. Již staří Řekové a Římané ji znali jako léčivou rostlinu, kterou též využívali jako koření.Ve středověku se odtud rozšířila i k nám. Dnes si bez ní mnoho tradičních českých pokrmů nelze ani představit.Čerstvá majoránka nás překvapí svojí jemnou chutí. Hodí se do nejrůznějších polévek – přidáváme posekanou už do hotové polévky, omáček a nádivek. Je výborná ke skopovému, hovězímu i vepřovému masu. Přidáváme ji do jídel z mletého masa a paštik. Čerstvou majoránkou báječně ochutíme rýži, brambory a luštěninové pokrmy. Majoránka se také hodí do těžších a mastnějších pokrmů, kterým dodá vůni a zároveň zjemní jejich chuť. Skvěle se doplňuje s chutí česneku. Léčebné účinky: V lidovém léčitelství se majoránka používá pro své uklidňující účinky při nespavosti a pro protizánětlivé účinky při kašli a zánětech průdušek. Majoránka silně podporuje trávení.
 POŠLETE NÁM RECEPT
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář