Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


 

 Obrazek

 

Zelí pomůže proti rakovině



Oblíbené kysané zelí účinně chrání před vznikem rakoviny jater, plic, tlustého střeva a prsu. Věděli jste to? Látky zabraňující nádorovému bujení však neobsahuje zelí jako takové, ozdravné účinky mu dodává až proces kysání. Během něj totiž v zelí vznikají takzvané izotiokyanáty látky, které mají silně protirakovinné účinky.

 

Uchování celých zelných hlávek nasolením už znali staří Římané. Dnešní způsob výroby kysaného zelí údajně převzali ve středověku Slované od Tatarů. Při objevných cestách po světových mořích se dávní mořeplavci chránili požíváním kysaného zelí před obávanými kurdějemi, nemocí vznikající z nedostatku vitaminů.

 


Obsah vitaminu C je v kysaném zelí dokonce vyšší než v čerstvém, což je důsledek činnosti bakterií mléčného kvašení. Již 200 g kysaného zelí pokryje denní potřebu vitaminu C. Zelí působí také proti depresím a obsah vitamínu B12 je dobrý pro nervovou soustavu. Vysoké množství vitamínu C zvyšuje imunitu a je velice potřebný ke tvorbě hormonů. V kysaném zelí najdeme také draslík, železo, vápník, zinek, hořčík, fluor a enzymy. Kysané zelí rovněž podporuje tvorbu krve a hormonů. Aktivuje imunitní systém v boji proti virům a bakteriím, posiluje organismus proti infekcím. Snižuje také vysoké hodnoty krevního tlaku a zároveň aktivuje funkci střev a vylučování toxických látek. Podporuje i látkovou výměnu a má odvodňující účinek, a proto umožňuje rychlé odstraňování odpadních látek z těla

 


 

Jak zelí nakládat

 

5 kg zelí, 2 cibule, 20 g soli, několik bobkových listů, hrst kmínu, pár kuliček pepře, střední kořen křenu, 4 jablka, kopr.

 

Zelí omyjeme, očistíme a nakrouháme. Na dno sudu nebo zelňáku dáme trošku výše uvedeného koření a rozložíme celé zelné listy. Na tyto listy pokládáme nakrouhané zelí a pěchujeme, každou vrstvu osolíme, posypeme kmínem, přidáme několik bobkových listů, křen a pepř. Každou vrstvu je důležité důkladně stlačit. Jestliže přidáváme jablka, tak je rozložíme do každé vrstvy. Když je sud plný a zelí stlačené, necháme ho 2 týdny v teple. Poté do žlábku u nádoby nalijeme vodu, dáme do sklepa či spíže a necháme kvasit několik dalších týdnů.

 

Pozor! Zelí musí být na povrchu pokryté zelnými listy a šťávou, nesmí oschnout, jinak by se začalo kazit. Když pak zelí odebíráme, tak musíme do nádoby dolívat vodu.

 

Rychlokvašené zelí

 

2 kg bílého hlávkového zelí, 1 bramboru, trochu chleba, kmín, sůl a pepř, bobkový list
Zelí omyjeme a nakrouháme. Na dno většího hrnce dáme chlebovou kůrku, syrovou bramboru vcelku a navrch napěchujeme zelí. Jednotlivé vrstvy zelí posypeme solí, pepřem, kmínem a na vrch přidáme bobkový list. Nakonec zelí přelijeme převařenou vlažnou vodou a zakryjeme. Necháme kvasit 2 - 3 dny. Takto připravené zelí je třeba hned zkonzumovat, jinak by se zkazilo

 



Tip
Zelí dodají zajímavou chuť borůvky, ananas, jablka, hroznové víno, rozinky, sušené datle či fíky. Obrazek

 

Kysané zelí v bramborovém těstě

 

250 g bramborové těsto v prášku, 1 vejce, 500 g kysané zelí, 40 g slaniny, 1 cibule, 1 jablko, 200 g šunky, 30 g másla, 1 lžíce strouhanky, drcený kmín

 

Podle návodu na obalu si připravíme bramborové těsto a přidáme do něj vejce. Vymažeme ohnivzdornou mísu, vysypeme ji strouhankou a rozložíme do ní polovinu rozváleného těsta. Kysané zelí podusíme s na kostičky nakrájenou slaninou, cibulí a jablkem. Přidáme kmín a. směs rozložíme na těsto. Překryjeme šunku a zbytkem těsta. Nakonec na těsto položíme kousky másla a asi 30 minut pečeme v troubě

 


 

Zelný salát s mrkví

 

Balíček kysaného zelí, 3 mrkve, 1 cibule, 1 lžíce majonézy, 1 lžíce bílého jogurtu, 2 lžíce hořčice, 1/2 lžíčky worchestrové omáčky, sůl cukr, ocet, mletý pepř

 

Kysané zelí nasekáme, přidáme nastrouhanou mrkev a nakrájenou cibuli. Majonézu rozmícháme s jogurtem, hořčicí, worchestrovou omáčkou, zalijeme připravenou zeleninu a promícháme. Dochutíme solí, cukrem, octem a mletým pepřem. Necháme v chladu uležet.

 

Bramborové placičky se zelím

 

1 kg syrových brambor, 150 g hladké mouky, 2 vejce, 150 g kysaného zelí, trochu mléka, sůl, 2 stroužky česneku, majoránka, pepř, olej.

 

Nastrouháme syrové brambory, přidáme sůl, vejce, mléko, mouku a prolisovaný česnek, okořeníme a nakonec přidáme pokrájené kysané zelí. Na rozpáleném oleji pečeme placičky z po obou stranách dozlatova..

 


 

Zapečené kysané zelí se širokými nudlemi

 

250 g širokých nudlí, sůl, 400 g uzených krůtích prsou, 200 g eidamu, 1 svazek lahůdkových cibulek, 1 lžíce másla, 250 g kysaného zelí, 250 g rajčat, pepř, 1 lžíce posekané majoránky,125 ml smetany

 

Nudle uvaříme v osolené vodě podle návodu na obalu a scedíme.Krůtí prsa pokrájíme na kostky. Sýr nastrouháme. Lahůd­kové cibulky očistíme, omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka. Zesklovatíme je na másle. Přidáme kysané zelí a asi 5 min. podusíme. Rajčata omyjeme, rozčtvrtíme a opatrně vmícháme do kysaného zelí. Osolíme a opepříme. Troubu předehřejeme na 200 °C. Zelí, nudle, krůtí maso a nastrouhaný sýr naplníme do zapékací formy. Majoránku smícháme se smetanou a směsí nákyp zalijeme. Pečeme asi 30 min, Nákyp můžeme podávat případně zdobe­ný majoránkou.

 

Kuře na kysaném zelí

 

4 kuřecí čtvrtky, 2 balíčky kysaného zelí, sůl, grilovací koření, kmín, česnek

 

Do pekáčku dáme na dno zelí i se šťávou. Kuřecí díly nasolíme, posypeme grilovacím kořením a kmínem a položíme na zelí. Pečeme asi 40 min., pak na kuře natřeme lisovaný česnek a dopečeme ještě asi 15 min.

 


 

Zelňačka

 

200g kysaného zelí, 2 brambory, 2  lžíce hladké mouky, 10 g slaniny, 1 lžíce sádla, malá sklenka kysané smetany, 1 vejce, 100 g klobásy, kmín, sůl, masox, mletá paprika.

 

Slaninu pokrájenou na kostičky rozškvaříme na pánvičce, přidáme sádlo, mouku a připravíme jíšku. Poté vmícháme mletou papriku, zalijeme asi 1/2 l vody, metličkou rozšleháme a 20 minut povaříme. Kysané zelí pokrájíme na malé kousky, vložíme do 1/2 l vařící vody a uvaříme do poloměkka. Přidáme kmín sůl, masox, brambory nakrájené na kostičky a uvaříme doměkka. Jíšku a klobásu pokrájenou na kolečka vmícháme do polévky. Několik minut ještě povaříme a nakonec zjemníme polévku smetanou rozšlehanou s vejcem. Už nevaříme..

 

 

 

Kotlety se zelím

 

6 silnějších vepřových kotlet , 500 g kysaného zelí, 250 g zakysané smetany, 100 g anglické slaniny, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 bobkový list, 1 brambora, 6 lžiček kečupu, olej, sůl, pepř, tuk na vymazání pekáčku

 

Řízky naklepeme, osolíme a na rozpáleném oleji zprudka opečeme po obou stranách. Slaninu a oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky a najednou osmažíme ve výpeku. Přidáme oloupaný a prolisovaný česnek, zelí, bobkový list, opepříme a dusíme, dokud není zelí měkké. Pak bobkový list odstraníme. Bramboru oloupeme, omyjeme, jnajemno nastrouháme a přimícháme k zelí. Maso rozložíme do pekáčku vymazaného tukem. Na každý řízek navršíme kopeček zelí a lžičku zakysané smetany. Dáme zapéci do předehřáté trouby.

 

Každou porci podáváme ozdobenou lžičkou kečupu


ZELÍ BYLO DOST,TED PRO ZMĚNU NĚCO SLADKÉHO

Obrazek


NEPEČENÁ PIŠKOTOVO-KOKOSOVÁ ROLÁDA


POTŘEBNÉ PŘÍSADY

 

Těsto: 3 balíčky piškotů, 260 g moučkového cukru, 10-11 lžic mléka,

2 -3 lžíce rumu, 60 g kakaa.

 Náplň: 150 g kokosové moučky, 150 g másla, 4 lžíce moučkového cukru

 

POSTUP PŘÍPRAVY

 

Piškoty umeleme nebo rozválíme válečkem, smícháme s cukrem, kakaem, rumem a mlékem do těsta. Když je těsto kompaktní, zabalíme ho do potravinové fólie a dáme do lednice vychladit (stačí na hodinu).
Z másla, kokosu a cukru uděláme krémovou náplň ( je to skoro lepší rukama).

Kakaové těsto rozválíme mezi igelity ( mě se to dělá nejlíp mezi potravinovou fólií) do obdélníku. Na těsto nejlépe rukama dáme náplň a prstama ji rozprostřeme po celé délce. Zavineme do rolády ( můžeme kraje upravit, s těstem se totiž výborně pracuje!), rozřízneme na dvě rolády, můžeme ozdobit, klidně i polít čokoládou a dáme ztuhnout, nejlépe do rána.


 

BEBÍČKO - (neboli BEBE roládka)- Neodolatelná osvěžující lahůdka!!


POTŘEBNÉ PŘÍSADY na 3 ks

 

 Takže: 6 balíčků BEBE sušenek-3 tmavý a 3 světlý, mléko- necelý litr-asi 800ml, 2 vanilkové pudinky , 1 čerstvé máslo-kostku- nechte změknout , 1 vanilk. cukr, asi 4-5 lžic moučkovýho cukru a rum( podle chuti, ale minimálně tak 3-4 lžíce) a asi 5 lžíc kakaa

 

POSTUP PŘÍPRAVY

 

Uvaříme si klasickým způsobem pudink z toho necelého litru mléka a dvou pudinků. Necháme vychladnout, zašleháme změklé máslo, přidáme vanilkový a moučkový cukr a rum. (Aby se vám to nesrazilo, musí mít všechny suroviny stejnou teplotu, ale kdyby se to přeci jen srazilo, já to dám na pár vteřin do mikrovlnky, tam se to prohřeje a znovu vyšlehám)

Odlejeme si do misky asi polovinu krému a do ní ještě vmícháme kakao. Tak nám vznikne světlý a tmavý krém, kterým potíráme střídavě světlou a tmavou sušenku a přikládáme za sebou doprostřed alobalu. Jedna štanglička je hotová,když doděláte jeden balík světlých a jeden tmavých sušenek. Pak to ještě celé potřete krémem-jakým chcete, ale chutnější je ten kakový a zabalte do alobalu. Nejdříve přiklopte alobal z jedné strany, a pak z druhé a na konec přimáčknete boky. Upevněte a dejte do lednice. Musí to být v lednici min. přes noc. Já to zkusila pro nedočkavce vyndat dřív, a sušenky ještě při krájení trošku chroupaly, což je teda špatně.

Pak krájíte našikmo přes roh, aby vám to dělalo pěknou skládačku.

Je to opravdu výborný a jednoduchý. Jen jsem to možná víc rozepsala, ne že bych z vás chtěla dělat blbce, ale i já mám radši recept popsaný jako pro blbý .-)))

 

Pruhovaný dort s čokoládou

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Těsto: 4 vejce, 200 g moučkového cukru, 1 vanil. cukr, 125 ml mléka,

 125 ml oleje, 250 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, špetka soli,

 1 zdobení tmavé (myší hovínka), na pokapání korpusu rum

Na náplň: 1 krémová náplň stracciatella Dr. Oetker, 200 ml studeného mléka, 125 g změklého másla, 2 PL moučkového cukru,

 Na posypání: strouhaná čokoláda

POSTUP PŘÍPRAVY

Na přípravu těsta vyšleháme šlehačem do pěny vejce, cukr a van. cukr. Mléko smícháme s olejem a mouku s práškem do pečiva, solí a zdobením. Střídavě ve dvou fázích do pěny krátce zapracujeme tekutinu a sypkou směs ( na 1. stupni šlehače)
Hladké těsto vlijeme do dortové formy (doporučují 26 cm , ale dala bych to do menší, aby byl vyšší), jejíž dno jsme vyložili pečícím papírem. Uhladíme a upečeme. Elektrická tr. 180°C cca 40-45 min. Upečená korpus necháme vychladnout a 1x prořízneme.

Náplň připravíme, dle návodu na krabičce s máslem.
Korpus pokapeme rumem a namažeme 2/3 krému, přiklopíme a namažeme vršek a strany a posypeme čokoládou a cukrem vytvoříme proužky.
Necháme vychladit alespoň 3 hodiny.


Obrazek

 SE SLADKÝM OPATRNĚ ABY JSTE NEPADLI,JAKO TATO PANÍ,

CO ŘÍKÁTE?RADĚJI SE VRÁTÍME K TOMU ZELÍ?

A NEBO K TROŠE TĚLOCVIKU:

JE TO JEN NA VÁS!!!!!!


KOHO JSEM NEODRADIL,MŮŽE KLIDNĚ ROLOVAT DÁL,

DOBRŮTKY POKRAČUJÍ,

TAK SMĚLE DO TOHO !!!!!!!!!!!!


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


TIRAMISU - lehké, osvěžující :-))))

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

 cukrářské piškoty (2 bal.) , 2 x šlehačka na šlehání 33%, 2 x zakysaná smetana, silná káva, cukr, troška Cinzana, kakao

POSTUP PŘÍPRAVY

Uvaříme si silnou kávu, necháme jí vychladnout a osladíme podle chuti.
Mezitím než káva vychladne ušleháme si dvě šlehačky a do ušlehaných ještě lehce zašleháme zakysanou smetanuy, osladíme a kápneme trošku Cinzana.
Do vychladlé kávy přidáme také pár kapek Cinzana a v této koupeli máčíme cukrářské piškoty z obou stran.
Namočené piškoty pak dáváme do nějaké formy, nebo na mísu pěkně vedle sebe.
Na piškoty pak dáváme první vrstvu bílé šlehačkové hmoty.
Opět piškoty namočené v kávě a zase vrstva bílé hmoty.
Když máme dezert pěkně hotový, můžeme horní vrstvu ozdobně zvlnit tupým nožem a šoupneme to do lednice.
Po několika hodinách, nebo ještě lépe přes noc necháme Tiramisu "pracovat" a než budeme dávat dobrotu na stůl, posypeme přes tenoulinké sítko obyčejným neslazeným kakaem.
Recept je opravdu jednoduchý, rychlý a výsledek stojí za to!


TANGOVKA

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Těsto: tang(jahoda nebo černý rybíz...ta vůně je neskutečná),

 2 odm. polohr. mouky, 1.odm. cukr krupice, kypřící prášek, 6.vejce,

3/4 odm .oleje,3/4 odm. mléko

POSTUP PŘÍPRAVY

v robotu nebo hnětačem dokonale spojit sypké hmoty(mouka,tang,kypřidlo,cukr....vedle ukvedlat, olej, vejce a mléko...pak rychle shnětat dohromady...nemělo by to trvat dlouho..tang a jeho přísady reagují...vše musí být co nejdřív v troubě....)
nalít na pečící papír a péci..30-55 min.,dle druhu trouby,raději pomalu..pak vyzkoušet špejličkou...
naše děti se o něj perou..milují ho..jak chuť,tak vůni..

 


SLADKÉ MÁMENÍ - skvělý moučník!

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Těsto: 3 vejce, 1 lžíce kakaa, 100 g moučkového cukru, 70 g hrubé mouky a 1 čaj. lžička prášku do pečiva.

Krém: 100 g másla, 1 lžíce kakaa, 100 g moučkového cukr; 30 g másla, 30 g hladké mouky, 250 ml mléka. 2 kelímky 33% šlehačky, asi 30 g čokolády na nastrouhání a slunečnicová semínka v čokoládě na ozdobu (nemusí být)

POSTUP PŘÍPRAVY

V míse vyšleháme žloutky s cukrem, přidáme kakao, hrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec opatrně vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do máslem vymazané a vysypané formy ( já používám menší formu od Tescomy, kdo chce na plech, musí zdvojit dávku všeho) a upečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 20-25 minut. Po upečení necháme vychladnout.
Krém: Ze 30 g másla a stejného množství mouky si připravíme jíšku, odstavíme, vlijeme mléko, rozmícháme, vrátíme na minutku na plotýnku a vymícháme hladkou kaši. Necháme ji zchladnout a mezi tím si vyšleháme máslo s cukrem a kakaem. Když je jíšková kaše vychladlá, vmícháme máslovou hmotu a vyšleháme do krému.

Šlehačky vyšleháme do tuha.

Na studený korpus natřeme kakaový krém, na něj dáme ušlahané šlehačky a postrouháme čokoládou ( buď na vaření, margotkou, to je jedno). Dáme vychladit do lednice, neljépe přes noc a po nakrájení řezů ozdobíme semínkem. Já to dělám tak, že si řezy hned po zhotovení lehce nakrájím a ozdobím hned, nečekám do rána.

 

MŘÍŽKOVÝ KOLÁČ


POTŘEBNÉ PŘÍSADY

 

TĚSTO: 45 dkg pol. mouky , 20 dkg moučkového cukru , 1 Hera , 

1 prášek do pečiva , 2 vejce

NÁPLŇ: 2 tvarohy , 1 vejce , cukr podle chuti ,(pokud se koupí tvarohové kostky, tak trochu mléka)


POSTUP PŘÍPRAVY

Uděláme těsto, trochu si necháme na mřížky .Těsto dáme na plech, na to náplň a děláme mřížky.

 

BUCHTA S KRÉMEM

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

TĚSTO VYPALOVANÉ: 50 g másla, 3/4 l mléka nebo vody, 150 g poloh. mouky, 3 vejce, trochu soli

těsto: dvakrát želatina 4ks, šlehačka ve spreji

Krém: 1/2 l mléka, 1 vanilkový pudink, 2 lžíce polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, 1 máslo, cukr moučka, rum

POSTUP PŘÍPRAVY

POSTUP : Do kastrolu dáme mléko nebo vodu, tuk a sůl a směs přivedeme do prudkého varu. Za stálého míchání přisypeme mouku a mícháme tak dlouho, až se hmota nechytá hrnce. Pak sundáme nádobu z ohně, těsto přendáme do porcelánové misky, vařečkou je trochu v misce rozetřeme a asi 2 minuty vmícháváme postupně vejce. Pečeme v ne příliš horké ale dobře vytopené troubě 200 Oc. Takto upečené těsto ihned používáme.

POSTUP VAŘENÍ KRÉMU: uvaříme pudink a do vychladlého zašleháme 1 máslo, cukr podle chuti a trochu rumu.Na vrch uvařená želatina a šlehačka,ale ty těsta dvě jedno do spodu pak krém pak druhé těsto pak želatina a šlehačka ( než dáš šlehačku nechat ztuhnout)

 


Řezy Voroněž

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Vše se odměřuje 1/4 hrnkem:

1 hrnek pískového cukru, 3 celá vejce, 1 hrnek oleje, 1 hrnek mléka,

2 ½ polohrubé mouky, 1 práš.do pečiva.

 Náplň: 2 tvarohy, 3 lžíce ml.cukru, 2 vanilkové cukry, 1/8 l mléka a 4 lžíce rumu. -vše vymícháme do hladka

 Poleva: 1 Tang rybízový, 3/4l vody a 2 vanilkové pudinky. uvaříme

POSTUP PŘÍPRAVY

Celá vejce ušleháme s cukrem do husté pěny ,po částech zašleháme olej já ho nedávám plný ten hrnek,potom střídavě mouku s práš.do peč. a mléko. Nalijeme na vymaštěný a moukou vysypaný plech a upečeme. Po vychladnutí potřeme džemem a tvarohovou náplní.V létě dávám na náplň čerstvé jahody. Uvaříme z Tangu a pudinků želé ,polijeme moučník a dáme vychladit. Je to osvěžující hlavně v létě s těma jahodami.

 


Nepečený dort

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

 

1 tvaroh, 1 vanil. pudink, 4 dcl mléka, cukr dle chuti, vanil. cukr, 40 g másla, ovoce, piškoty

 

POSTUP PŘÍPRAVY

Uvaříme pudink s mlékem, cukry a po uvaření ještě do horkého vmícháme máslo. Vychladíme a do vychladlého zašleháme tvaroh. Pak si vyložíme formu, (nebo hrnec, jako já) potravinovou fólií a začneme vrstvit. Jako první jdou piškoty (můžeme je pokapat šťávou z kompotu, pokud použijeme kompotované ovoce), potom dáme pokrájené ovoce a

na to krém (můžeme samozřejmě i naopak, prvně krém a pak ovoce) a vrstvíme, dokud nespotřebujeme všechny suroviny. Je to rychlovka a moc dobré.

Pohádka na plechu-mooooc dobrá!!!!!

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Těsto: 2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1 vanilínový cukr,

1 prdopeč, 3/4 hrnku oleje ,1 a půl hrnku mléka, 2 celá vejce,kakao

Krém: 1/4 l mléka, 40 g kakaa, 35 g hladké mouky, 100 g másla, 150 g moučkového cukru,a ještě 60 g kakaa!!

POSTUP PŘÍPRAVY

Suroviny na těsto vše smícháme a nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech,dáme péct do předem vyhřáté trouby na 170° cca 20-25 minut.Korpus dáme vychladnout.

Krém: mléko,40 g kakaa a hladkou mouku přivedeme k varu,umícháme kaši a dáme vychladnout,vyšleháme si máslo,cukr a 60 g kakaa a po lžících zašleháváme kakaovou kaši a vyšleháme hladký krém.Krém natřeme na korpus a libovolně zdobíme.

 


Karamelové řezy

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 dortové oplatky, 20 dkg vlašských ořechů, 6 vajec, 15-20 dkg cukru,

 7 lžic strouhanky, 1/2 prášku do pečiva, 1 salko, 1 máslo, 1 hořká čokoláda

POSTUP PŘÍPRAVY

6 žloutků a cukr utřeme, přidáme strouhanku, ořechy, pr.do pečiva, utřeme a vmícháme sníh ze šesti bílků.

Na plech si položíme dortové oplatky,vychází to na dvě a kousek.Rohy můžeme podle plechu vykrojit. Na oplatky vlijeme buchtu a pečeme 20-30 minut na 150.

Dáme vařit salko na dvě hodiny a po vychladnutí ho lehce vyšleháme s máslem.Tímto potřeme vychladlou buchtu a posypeme strouhanou čokoládou.Můžeme posypat ještě strouhanými ořechy.

Je opravdu moc chutná,hlavně pro ty,kteří mají rádi více sladké.

 

AUSBURSKÉ ŘEZY

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

TĚSTO: 400 g hladké mouky , 150 g moučk.cukru, 1 žloutek, 250 g másla,

 3 lžíce kakaa, 3 lžíce mléka, 1 peč.prášek

 TVAROHOVÁ NÁPLN: 500 g tvarohu, 150 g mouč.cukru, 1 van.cukr,

 1 balíček vanilkového pudinku, 3 žloutky, 4 bílky, 3 lžíce rozpuštěného másla + čokoládová poleva

POSTUP PŘÍPRAVY

Připravíme si tvarohovou náplň: žloutky vymícháme s polovinou mouč.cukru a van.cukrem,přidáme tvaroh,pudink /v prášku-ne hotový!/a máslo.Nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků a druhé poloviny cukru.Pak si klasicky uhněteme těsto,to rozdělíme na dva díly.Každý díl rozválíme na velikost klasického plechu.Opatrně přeneseme první díl na plech /vyložený pečicím papírem/ a potřeme ho náplní.Na to položíme druhý díl těsta a upečeme ve vyhřáté troubě cca 180 st. a 25-30 minut.Po vychladnutí polijeme čokoládovou polevou.

 


Tvarohová bleskovka

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Těsto: 500 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 200 g cukru moučka, 200 g másla

Nádivka: 500 g tvarohu (může být i ve vaničce), 0,5l mléka, 2 vejce, cukr dle chuti, rozinky (možno nahradit i drobným ovocem) - vše smícháme

POSTUP PŘÍPRAVY

Z mouky smíchané s kypřícím práškem, cukru a másla uděláme drobenku. Na tukem vymazaný plech nasypeme polovinu drobenky, na ni nalijeme nádivku, rozetřeme, posypeme zbylou drobenkou a upečeme asi při 170 stupních až do zrůžovění. Tento koláč je velmi vláčný a chutný.

Buchta z listového těsta s piškoty, jablky a pudinkem

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 listové těsto, 2 balení piškotů (nebo 1 velké), 1,5 kg strouhaných jablek, skořice, cukr, 2 balení vanilkového cukru, 1 litr mléka, 3 balení vanilkového pudinku

POSTUP PŘÍPRAVY

Na suchý plech položíme polovinu rozváleného listového těsta. Na ni vyskládáme piškoty, na piškoty strouhaná jablka. Ta posypeme skořicí a vanilkovým cukrem. Jsou-li jablka kyselejší, přidáme ještě trochu cukru krystal. Na jablka nalijeme horký pudink (z 1 litru mléka, 3 balení vanilkového pudinku a 6 lžic cukru). Na pudink položíme druhou polovinu listového těsta, přimáčkneme okraje a pečeme na 160 stupních. Dobrou chuť!

P.S. Vrchní listové těsto doporučuji propíchat před pečením vidličkou, aby se nenafukovalo.

 

 

STRAČiATELA

 
 Tmavé těsto:
2 hrnky nebo rovné skleničky "duritky" polohrubé mouky
1 hrnek nebo rovná sklenička "duritka" cukru
1 hrnek nebo rovná sklenička "duritka" mléka
3/4 hrnku oleje
1 prášek do pečiva , 1 van.cukr, 2 celá vejce, 2 lžíce kakaa
Všechny přísady vyšleháme v hladké těsto.

Světlé těsto:

2 tvarohy
3/4 hrnku nebo skleničky cukru
1 hrnek nebo sklenička mléka
1 vanilkový puding (prášek), 1 vanilkový cukr, 2 celá vejce
Taktéž vše vyšleháme šlehačem do tekutějšího krému.

POSTUP PŘÍPRAVY
Z tmavého těsta odlijeme 3/4 hrnku. Zbytek nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Potom po lžičkách nebo naběračkou nalijeme světlé těsto a rozetřeme a na to nacákáme zbytek tmavého těsta z hrnku. Pečeme asi 30-40 min.na 170 stupnů.
Buchta je moc dobrá a dlouho vydrží vláčná.
 

 

Trio řezy

Těsto:
4 žloutky
20 dkg moučkového cukru
1 dcl oleje
1 dcl vlažné vody
ušlehaný sníh
20 dkg hl. mouky
1 prášek do pečiva,1 vanilkový cukr
1 lžíce kakaa
2 pudingy, 4 lžíce moučkového cukru

Poleva:
1 šlehačka
1 ztužovač šlehačky
2 zakysané smetany
moučkový cukr dle chuti

POSTUP PŘÍPRAVY
Žloutky vyšleháme s 20 dkg moučkového cukru, přidáme 1 dcl oleje a 1 dcl vlažné vody, potom přidáme ušlehaný sníh, 20 dkg hl. mouky a 1 prášek do pečiva. Dvě třetiny těsta vylít na vymaštěný a vysypaný plech. Do poslední třetiny přidat lžíci kakaa a nalít na žluté těsto. Na syrové těsto nalít horký puding uvařený z 1 litru mléka a 2 vanilkových pudinků a 4 lžic moučkového cukru.

Na upečený a vychladlý piškot natřeme směs ze šlehačky, kterou ušleháme se ztužovačem, přidáme k ní zakysanou smetanu a cukr. Posypeme grankem. Dáme do lednice a krájíme po ztuhnutí.

 

SKOŘICOVKA


POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Na těsto: 3 celá vajíčka, 12 dkg cukru, 15 dkg hladké mouky, 3/4 prášku do pečiva, 75 ml oleje, 75 ml vlažného mléka.

Na puding: 1/2 litru mléka, 1 čokoládový puding, 2 lžíce cukru.

Na potření: 1 zakysaná smetana, 1 vanilkový cukr.

 Na posyp: mletá skořice

POSTUP PŘÍPRAVY
Z mléka, pudingového prášku a cukru uvaříme puding.
Vajíčka prudce šlehačem vyšleháme s cukrem do pěny, postupně přidáváme olej a mléko a nakonec mouku s práškem do pečiva. Nalijeme na vymazaný a vysypaný menší pekáček nebo do dortové formy a ihned do tohoto syrového těsta lžící lijeme uvařený puding cik cak. Poté vložíme do předem vyhřáté trouby a upečeme do růžova. Puding nám v buchtě klesne a těsto nám vytvoří takové bochánky.
Smícháme si zakysanou smetanu s vanilkovým cukrem a ihned povrch touto kašičkou potřeme. Dáme někam za okno do chladu a po chvilce posypeme hustě mletou skořicí. Krájíme až po úplném vychladnutí a skladujeme v lednici. Peču na malém pekáčku rozměrů 32 x 23 cm.

 

 

KRÉMOVÉ ŘEZY S VAJEČNÝM KOŇAKEM – vynikající !!!!

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Na těsto: 5 žloutků, 5 lžic cukru, 1 lžíce horké vody, 3 lžíce oleje, 1 prášek do pečiva, 5 lžic polohrubé mouky, 3 lžíce kakaa, sníh z bílků.

Na krém č.I: 1/2 mléka, 15 dkg cukru, 2 vanilkové pudingy, 200 ml vaječného koňaku, 1 máslo.

Na krém č.II: 1 šlehačku na šlehání a ztužovač šlehačky, 1 zakysanou šlehačku a ztužovač šlehačky, cukr dle chuti.Zavařenina na pomazání piškotu.

POSTUP PŘÍPRAVY

Žloutky, cukr, vodu a olej šleháme do pěny, poté přidáme mouku s práškem do pečiva a kakao a nakonec tuhý sníh z bílků, který jsme ušlehali se špetkou soli. Těsto vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a dáme upéct asi na 180 stupňů. Upečené těsto se začne krásně odchlipovat od okrajů pekáče, necháme vychladnout.

Mezitím si připravíme krém, tj. v oslazeném mléce uvaříme hustý puding, pozor, musíme stále míchat, aby se nepřipálil! Poté necháme trochu vychladnout a zamícháme do něj vaječný koňak, vhodíme jedno celé máslo a vyšleháme hladký krém, necháme chvilku vychladnout.

Upečené těsto pomažeme zavařeninou, nalijeme a pěkně uvrstvíme krém a dáme celý plech do lednice vychladit.

Mezitím si vyšleháme šlehačku na šlehání s oběma ztužovači a cukrem dle chuti, přimícháme po lžících opatrně zakysanku a celý tento bílý krém natřeme opatrně na krém pudingový. Posypeme dle chuti grankem, strouhanou čokoládou nebo různými barevnými hoblinkami.

Dáme zpět do lednice, necháme úplně zatuhnout a pak teprve krájíme na řezy! Jsou vynikající!!!!

 

 

Medovník

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

pláty z těsta: 1 vejce, 150 g cukru, 50 g hery, 2 lžíce medu, 5 lžic mléka, 1 lžička sody, 450 g hladké mouky,(lžíce medu, 1 vejce)

pláty potíráme: 1 dcl, vody, 2 lžičky instantní kávy, 1 dcl šlehačky

krém: 250 g másla, 350 g cukru moučka (i méně), vanilkový cukr, 1 žloutek a 300 ml mléka na 1 vanilkový pudink

 posyp:perník na strouhání asi 50 g, strouhané vlašské ořechy, instantní káva

POSTUP PŘÍPRAVY

Všechny přísady na pláty kromě mouky dáme do hrnce a vaříme asi 4 min. Neustále mícháme až hmota zhnědne. Odstavíme a teplé nalijeme do mísy s moukou, kam přidáme ještě lžíci medu a 1 vejce. Zpracujeme a hned vyválíme 4 tenké placky (obdélníky). Každý plát dáme postupně na vymazaný plech propícháme vidličkou a pečeme rychle do lehkého zhnědnutí asi 3-5 min. Po upečení přesuneme placky na rovnou desku.

Po vychladnutí potíráme pláty z obou stran směsí (kávu zalijeme horkou vodou a do vychladlé zamícháme neušlehanou šlehačku). Pak potřeme krémem. Máslo, cukr(chce to méně), 1 žloutek, 1 vanil.cukr utřeme do pěny a pak vmícháme uvařený vychlazený pudink (nebo uvařený karamel ze Salka). Krémem potřeme i nahoře a po stranách.Hotový medovník posypeme směsí (perník,káva, vlašáky). Směs si namíchejte podle svého uvážení. Nechat alespoň 1 den v ledničce.

Žloutkové řezy

2 listová těsta po 400 g
náplň: 2 vanilkové pudinky, 1 litr mléka, 80 g cukru, 160 g hery, 2 lžíce hrubé mouky, 2 lžíce rumu
citronová poleva: 150 g cukru moučka, pár kapek oleje, 1 lžíce rumu, 3 lžíce horké vody, 3 lžíce citronové šťávy
Vše společně řádně rozmícháme.

POSTUP PŘÍPRAVY

Každé listové těsto rozválíme na plát velikosti plechu a každý zvlášť v horké troubě upečeme, asi 15 min. Takže nám vzniknou 2 pláty o velikosti velkého plechu. Po vychladnutí je naplníme krémem.

Krém. Všechny suroviny na krém dáme do hrnce a svaříme. Vaříme jako pudink, dokud hmota nezhoustne. Rum vmícháme až když vypneme sporák. Náplň mícháme aby nám nevznikl škraloup, musíme ji míchat dokud alespoň trochu neschladne protože jinak by se nám po těstě roztekla. Když už je jen teplá začne tuhnout a na plátu těsta dobře drží. Jeden plát těsta necháme v plechu, potřeme náplní a druhý plát dáme navrch. Nakonec potřeme citronovou polevou. Dáme vychladit do lednice, minimálně do druhého dne. Je to výborné!

 


KREMROLE

 

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

 

listové těsto, vejce na potření, krém: 4 bílky, 80g moučkového cukru, 160g pískového cukru. Potřebujeme kovové trubičky.

 

POSTUP PŘÍPRAVY

Vychlazené listové těsto rozválíme v podlouhlý plát, nakrájíme rádýlkem na úzké pruhy, které navineme na kovové trubičky tak, aby se lehce překrývaly. Potřeme je rozšlehaným vejcem (ne okraje, jen zvrchu) a upečeme v hodně vyhřáté troubě. Při dopékání plech okolo trubiček pokapeme vodou. Upečené trubičky lehce vykroutíme. Vychladlé naplníme sněhovým krémem a před podáváním lehce posypeme moučk. cukrem.

Krém: do tuhého sněhu z bílků zašleháme moučk. cukr. Pískový cukr pokapeme osmi lžícemi vody, když se cukr rozpustí, zahříváme jej na malém plaménku, do doby, až je svařený "na nit" - tj. až se kapka rozvaru mezi dvěma rozevírajícími se prsty táhne jako nit. Hned svařený cukr vešleháme do sněhu a šleháme, až sníh zvětší svůj objem a zhoustne. Doporučuje se šlehat v el. šlehači. Jsou skvělé!

 

 

ŘEZY S PIŠKOTOVÝM KRÉMEM

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Těsto : 4 vejce a kolik vejce váží ,tolik cukru a polohrubé mouky. Přidáme 3 lžíce oleje + 1 kypřící prášek + 1 vanilkový cukr.

Krém: 2 balíčky piškot, 1/4 litru mléka,15 dkg másla, 12 dkg cukru ,rum a kakao

Těsto : Třeme cukr s vejci,přidáváme pomalu mouku a olej. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C.

Krém : Piškoty rozemeleme a smícháme s mlékem,měkkým máslem,cukrem,kakaem a rumem. Natíráme na vychladlý piškotový korpus. Lépe jde roztírat nožem máčeným ve vodě - je potom vzhledově hladší. Jako ozdobu strouhám čokoládu ,ale lze i jakoukoliv čokoládovou polevu.

 

 

MAKOVÉ ŘEZY

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

těsto: 500 g hladké mouky, 120 g mletého cukru, 250 g tuku, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, 1/2 prášku do pečiva, špetka soli

náplň: 250 g mletého máku, 1 l mléka, 2 sáčky vanilkového pudinkového prášku, 2 lžíce krystalového cukru, 2 vejce, 150 g mletého cukru, 100 g rozinek namočených v rumu, mleté piškoty nebo strouhanka

 

POSTUP PŘÍPRAVY


Na vále uhněteme ze všech surovin hladké těsto a dáme do chladna odpočinout. Z mléka, pudinkových prášků a krystalového cukru uvaříme pudink, do kterého hned zamícháme mák. Po vychladnutí přidáme mletý cukr, vejce a rozinky a důkladně promícháme. Zahustíme mletými piškoty nebo strouhankou. Z těsta oddělíme asi 1/3. Ze 2/3 vyválíme plát a přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Na těsto rozetřeme rovnoměrně nádivku. Zbylou třetinu těsta rozválíme, rádýlkem rozkrájíme na proužky asi 1 cm široké a z nich na nádivce vytvoříme mřížku.

Výborná roláda-jednoduchý recept

Těsto: 4 vejce, 4 lžíce moučkového cukru, 4 vrchovaté lžíce polohrubé mouky, 2 lžíce oleje.

 Krém bílý: 1/2 l mléka, 10 dkg polohr.mouky, 1 vanilkový cukr, moučkový cukr, 1 máslo, 1/2 rostlinného másla- používám Floru.

Krém hnědý: 1 balíček dětských piškotů, mléko, kakao, trochu rumu,1 máslo, ½ rostlinného másla(Flora)

POSTUP PŘÍPRAVY

Z bílků vyšlehám tuhý sníh,přidám postupně 4 lžíce cukru,pak 4 lžíce mouky,4 žloutky a nakonec 2 lžíce oleje.

Těsto vliji na plech vyložený pečícím papírem.Peču 10-15 minut na 175´C dorůžova.Po vyjmutí z trouby nechám 1 minutu vychladnout.Pak přikryji utěrkou a svinu do rolády.Po vychladnutí roládu rozvinu,sundám utěrku a pečící papír a namažu džemem a naplním krémem.Opět svinu a namažu zvrchu.Nakonec posypu kokosem.


Krém bílý:svařím si kaši z 1/2 litru mléka,10 dkg polohrubé mouky a vanilkového cukru.Nechám vychladnout.Pak postupně šlehám elektr.šlehačem-po lžících přidávám kaši,změklé máslo a moučkový cukr.Vše důkladně prošlehám.

Krém hnědý:rozemelu piškoty na prach,smíchám s kakaem,přidám trochu rumu(nemusí být),naliji mléko na zvlhčení piškotů(velmi hustá kaše) a šlehám elektr.šlehačem.Postupně přidávám změklé máslo.Dle potřeby přidám moučkový cukr.Vše důkladně promíchám.

Uvedené množství každého krému vystačí na 2-3 rolády.

 


DVOUBAREVNÉ ŘEZY ANTONIE

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Těsto: 250 g hrubé mouky, 250 g hladké mouky, 250 g cukru, 

250 g Hery (tuku), 2 žloutky, 1 vejce, 3 PL mléka, 1 pr.do.peč., 3 PL kakaa

POSTUP PŘÍPRAVY

Těsto zpracujeme(já používám robot) a rozdělíme na dvě poloviny.1 pol.přebarvíme kakaem a dáme přes noc do ledničky.Tmavý plát rozválíme přes sáček na pečící papír,dáme na plech,potřeme marmeládou(používám meruňkovou)na to překlopíme přes sáček vyválený světlý plát.Hustě posypeme nasekanými ořechy a lehce je zatlačíme do těsta.Upečeme a polijeme čok. polevou.
Je to levné,ale ze začátku pracnější,až ji budete dělat po druhé,už to bude snadné.Rozhodně se námaha vyplatí-je opravdu výborná.Mám ji od své babičky.

 

 

KŘEHKÝ TVAROHOVÝ KOLÁČ

Těsto:
30 dkg mouky (15 dkg polohrubé, 15 dkg hladké)
1 prášek do pečiva
15 dkg změklého tuku
10 dkg cukru
1 celé vejce případně trocha mléka
Krém:
1 měkký tvaroh
1 celé vejce
1 lžíce másla
400 ml mléka
1 vanilkový puding
1 vanilkový cukr případně cukr dle chuti
POSTUP PŘÍPRAVY
 Na vál si dáme mouku s práškem, do důlku přidáme změklé máslo, vejce a cukr a vypracujeme případně s trochou mléka těsto. Je to křehké těsto,takže se drolí a špatně se s ním pracuje, proto se má dát asi na hodinu do chladu. Pak vyválíme na 2 placky. První dáme do koláčové formy na dno tak,aby pokrývala i boky formy, pak přidáme krém a zakryjeme druhou plackou. Ničím nepotíráme, rovnou upečeme do růžova.
Krém připravíme tak,že si uvaříme z mléka, vanilky, případně dalšího cukru dle chuti a vanilkového pudingu krém a ještě do horkého dáme lžíci másla, celý měkký tvaroh a vajíčko. Vše dobře promícháme a nalijeme na placku. Upečený koláč krájíme až po úplném vychladnutí.

 



 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář