Problém Janova si Litvínov nastartoval sám prodejem bytů v sídlišti soukromé firmě, která do něj sestěhovává tzv. Nepřizpůsobivé nájemníky a řeší tak problém majitelů bytů či domů, ve kterých tito lidé bydlí. Jde o snadné a legální vystěhování tak, aby bylo možno byt či dům opravit a výhodně prodat. Díky tomu se do Janova stěhují tzv. „nepřizpůsobiví“ z celé ČR a prý dokonce i ze Slovenska. Bez ohledu na barvu pleti, ale stejně většina z nich jsou cikáni. Logicky je na sídlišti hluk, nepořádek, odpadky i vyšší kriminalita. Logicky si původní obyvatelé sídliště stěžují a chtějí od města, aby věc řešilo. Město se brání, protože není majitelem domů a bytů.


A tak se hbitě věci ujala „Dělnická strana“ a 4. října do Janova vyslala dvanáctičlennou „hlídku“, která se vydala doprostřed sídliště rozdávat letáčky, aby tak prý „pomohla“ těm obyvatelům sídliště, kteří si na situaci v něm stěžují. Že jde o jasnou provokaci, která má „zmapovat terén“ a hlavně vyprovokovat konflikt, muselo dojít každému. Přesto komentáře byly většinou o tom, jak drobounké dívce 4.jpghromotlucký cikán vyhrožuje (což byla pravda), plivá na ni a nadává ji do kurev, zatímco ona poklidně stojí. A policie nezasahuje. Nakonec policie obvinila 2 Romy, kteří dívku uráželi.


Díky těmto zprávám, tedy i díky mediím začalo doutnat to, co přišlo zanedlouho. To, co bylo zřejmě skutečným důvodem provokace z 4.10.2008 - vygradovat v Janově emoce a přitom získat podporu části veřejnosti Litvínova. A tak došlo k další akci v Litvínově 18. října 2008. Lidé aktivistům tleskali a to jim zvedlo sebevědomí. Akce nebyla povolena, proto ji starosta krátce po prvních projevech rozpustil, ale pak jej musela policie před aktivisty chránit. Dav se začal přesouvat na Janov, policie mu zahradila cestu. Odpovědí jí byly kameny. Došlo k několika zraněním. Policisté údajně neonacistům odebrali zbraně, zatímco cikánům v Janově je prý ponechali (viz foto). 5b.jpgÚdajně mělo dojít i k napadení skupinky antifašistů několika cikány, protože si je díky vyholeným hlavám spletli s neonacisty. Díky tomu, že policie situaci zvládla, k přímému střetu nedošlo mezi neonacisty a cikány nedošlo. Nacionalistů a jejich příznivců bylo 300.


Pak přišel 17. listopad v Litvínově. Dorazilo 700 neonacistů, povzbuzených fotkami ozbrojených Romů z 18.10. a událostí ze 4.10. Prakticky žádné medium neinformovalo o tom, že na ten den byly plánovány celkem tři demonstrace v Litvínově a Janově:


První demonstrace měla začít v 8 hodin v Janově, pořádaná odpůrci neonacistů a romskými aktivisty. Druhá, nazvaná Proti pozitivní diskriminaci a policejnímu násilí, od 11 hodin na náměstí Míru před litvínovskou radnicí. Pořadatel: Dělnická strana (DS) včele s Tomášem Vandasem.

Třetí , nazvaná Protest proti násilí, od 12 hodin ve Studentské ulici v Litvínově. Svolala ji soukromá osoba, nacionalista Jiří Bunda.


Samotný průběh popisovat nebudu, nebyl jsem přítomen a v mediích se toho napsalo dost. Lidé ale opět neonacistům tleskali. Při kontrolách vozidel v dopoledních hodinách zajistila policie desítky různých zbraní - od násad, vidlí, topůrek až po mačety, boxery, plynové pistole či sekery. 8.jpgTyto nálezy tedy nenasvědčovaly v žádném případě tomu, že by se mělo jednat o pokojné akce, jak slibovali jejich pořadatelé," uvedla mluvčí policie Ludmila Světláková. Proč tedy policie nezasáhla včas a čekala, až se strhne bitka? Proč se v mediích před tím objevily jen fotky cikánů s mačetami a násadami od seker a neobjevily se fotky ozbrojených neonacistů? Nebo vy byste čekali na avizovaný útok s holýma rukama?


Janov se stává největším ghettem v republice. Tento vývoj nejde zastavit, protože sídliště je majetkem firmy. Takzvaně slušní obyvatelé Janova se stěhují pryč, odhlašují své děti z místní základky, kam chodí většina romských. Tím pádem mizí pozitivní vzory chování, ze kterých by si sociálně slabí mohli brát příklad. Podle ředitelky školy děti nenosí tužky ani sešity a škola na ně peníze nemá. Hned po základní škole se patnáctiletí jdou přihlásit o podporu v nezaměstnanosti. V Janově více než kde jinde platí pravidlo: čím více dětí, tím více dávek. Když je otcové rodin dostanou, jdou do herny a pak k lichváři. Bohaté romské rodiny "pomáhají" těm slabším stoprocentním úrokem. Dluhy se řeší krádežemi, prodejem drog a prostitucí. Problém se bude násobit geometrickou řadou, bude vyrůstat stále více dětí, které nepoznají nic jiného, než nezaměstnanost, špínu, krádeže.... Jaké pak mají být děti těchto dětí?


Ani jedna z vlád problematiku cikánů, nebo Romů, chcete-li neřešila. Nepokusila se o to ani změnou sociální politiky. Nemotivuje ty nezaměstnané, kteří nemají práci a pracovat chtějí před těmi nezaměstnanými, kteří nikdy pracovat nechtěli. Jen všude každý kárá za projevy rasismu. Stačí, aby sportovní komentátor řekl o černošském fotbalistovi, že si jej díky jeho opálení spletl a má padáka. Na druhé straně za asistence policie proběhne demonstrace DS, na které zazní rasistické projevy a ni se nestane. A tak stoupne sebevědomí demonstrujících a začnou létat kameny. Až pak se dá policie do pohybu. Jsem rád, že se Romové nenechali vyprovokovat a nedošlo k přímému střetu. Příště se ale nemusí udržet, nebo stačí jediný provokatér mezi nimi. Pak budou možná první mrtví.


Amerika, jakkoli ji nehodlám idealizovat, má dnes černošské lékaře, vědce, senátory, presidenta, který je míšenec. Proč? Ne proto, že vy vymýtila rasismus, ale proto, že dala lidem příklad. Že jim ukázala že to jde, že jim umožnila, aby to šlo. Vystěhováním bezproblémových z Janova ten příklad zmizí a problém bude gradovat. Nezastávám se cikánů z důvodu nějakého alibistického antirasismu. Vím, že jsou oboustranné projevy rasismu, že je hodně cikánů nezaměstnaných a že jich hodně žije z dávek a tedy za peníze těch, kteří pracují. Ale už je i hodně těch, kteří pracují a dobře vychovávají své děti. Protože měli příklad z lidí kolem nich. V Janově ho nemají. Projevy černého rasismu mě štvou stejně, jako toho bílého. Ten problém ale nevyřeší policejní kordony, ani vyhazovy sportovního komentátora. Ale to, aby malé cikánské děti neměly kolem sebe jen odpadky, krádeže, žití z dávek, ale mely pozitivní příklady a začaly se samy ptát, proč se on má líp a já ne, proč bydlí dobře, to by řešení pomohlo.


Ignorace řešení tohoto problému má za následek, že vyvolává rasistické nálady i u lidí, kteří je nikdy neměli, když vidí, co se děje v Janově a nejen v něm. Stoupá nevraživost obou táborů, která logicky přeroste v první tvrdší ozbrojený konflikt. Události v Janově byly jen dalším testem, odzkoušením si toho, jak bude reagovat policie, jaké budou následky. 38.jpgLidé DS tleskali a tak příště přijde zas. Ale nepřijde jich 700, ale 5000 nebo víc. I ze zahraničí. A zase budou létat kameny a poteče krev. Zase se zatkne a obviní několik nejradikálnějších demonstrantů. Ale podstatu problému opět nikdo řešit nebude. Nač čeká vláda, nač radní Litvínova? Až budou první mrtví, nebo až vypukne etnická občanská válka? Nebo až první politická strana vytříská na téhle problematice víc jak 5% a dostane se do parlamentu a díky tomu bude tyto nálady mezi lidmi o to snadněji vyvolávat?


Pouhých 7 dní před událostmi 17. listopadu v Janově, jsem psal o nebezpečí, že neřešení této problematiky může podobnou věc vyprovokovat v blogu: „Vypíchni tý bílý svini oči! Aneb rasismus v Čechách. „ ( http://michalmaly.blog.idnes.cz/c/57168/Vypichni-ty-bily-svini-oci-Aneb-rasismus-v-Cechach.html ) Že existuje jak bílý, tak černý rasismus se ví, jen se o tom černém nepíše, jako by se schovával problém, či měl redaktor obavu, že sám bude z rasismu obviněn. Proč se neřeší rasitické projevy cikánů proti bílým a tím se jim dává ještě více odvahy k takovým projevům? Proč se řeší až rasistické projevy neonacistů vůči cikánům a neřeší se cikánská otázka? Pak se nikdo nemůže divit tomu, že se paušalizuje, že se cikáni hází do jednoho pytle. Mnozí lidé se zájmem shlédli TV zprávy z bitky v Janově, prohlédli fotky a jsou v klidu. Protože je to daleko a netýká se jich to. Jenže ono je to blízko a týká se to nás všech.


Vy nemáte z potlesku občanů Litvínova, určenému neonacistům obavy? Já ano.

 

Chronologie - pokud má snímek popis, zobrazí se po najetí myši. Fiotografie jsem vyhledal na internetu, jednak jsou převzaty od diváků, valnou měrou od Mosteckého deníku.

Byt v Janově na prodej - 4+1 za 150.00,- Kč 

Janov 4.10.2008 - rozdávání letáčků DS. Cikáni podle reportérů i policie vyhrožovali dívce násilím, 2 z nich policie obvinila.

Janov 18.10.2008. Takto ozbrojeni čekali cikáni na neonacisty. Ale v mediích se sporadicky objevila jen část těchto fotek, ozbrojené neonacisty nikde z tohoto dne neuvidíte. Proč?

Janov 17.11.2008 - demostrace Romů proti neonacismu.

Janov 17.11.2008  - policie zabavila neonacistům zbraně. DS tvrdí, že šlo o poklidnou demonstraci...

Janov 17.11.2008  - akce Dělnické strany a policejní zásah. Lidé policistům nadávali, že cikány brání....

Byt v Janově na prodej - 4+1 za 150.00,- K.

 

Janov 4.10.2008 - rozdávání letáčků DS. Cikáni podle reportérů i policie vyhrožovali dívce násilím, 2 z nich policie obvinila:

 

 

2.jpg

3.jpg

 

Cikáni podle reportérů i policie vyhrožovali dívce násilím, 2 z nich policie obvinila


5.jpg

 

5b.jpg

Janov 18.10.2008. Takto ozbrojeni čekali cikáni na neonacisty. Ale v mediích se sporadixky objevila jen část těchto fotek, ozbrojené neonacisty nikde z tohoto dne neuvidíte. Proč?

5d.jpg

5e.jpg

5f.jpg

5g.jpg


5h.jpg

5i.jpg

5j.jpg

5k.jpg

5l.jpg

5a.jpg

Janov 17.11.2008 - demostrace Romů proti neonacismu.

7.jpg

8.jpg

9.jpg

10.jpg

11.jpg

12.jpg

13.jpg

14.jpg

15.jpg

16.jpg

17.jpg

18.jpg

19.jpg

Janov 17.11.2008  - akce Dělnické strany a policejní zásah. Lidé policistům nadávali, že cikány brání....

21.jpg

22.jpg

Demontrovali i kojenci.... opravdu zodpovědná matka...

24.jpg

25.jpg

26.jpg

27.jpg

28.jpg

Neonacisté napadli i novináře...

30.jpg

31.jpg

32.jpg

33.jpg

34.jpg

35.jpg

36.jpg

37.jpg

38.jpg

39.jpg

40.jpg

41.jpg

42.jpg43.jpg

44.jpg

45.jpg

46.jpg

47.JPG

48.JPG

49.JPG

50.JPG

51.JPG

52.jpg

53.jpg

 

Nikdo z politiků se nevyjádřil. Nikdo nepoděkoval policii za profesionální zásah a za to, že zabránila tomu, aby došlo ke krveprolití ještě většímu. Zabránila tomu, aby byli mrtví. Ale lidé tleskali ne policii, ale neonacistům. Policii nadávali.

Myslíte si, že Litvínov je daleko a že se vás to netýká?