TOPINKY JAK JE NEZNÁTE
TOPÍNKY,TOPÍNKY
Ingredience:
1 velká cibule, sůl, pepř
paprika (chilli), mletý
kmín
1 ČL hořčice
1 - 2 ČL sójové omáčky
1 ČL worcesterské omáčky
1 - 2 PL kečupu
Popis přípravy:
Vše smícháme a mažeme na
topinky s česnekem.
Ingredience:
1/2 celeru
menší mrkev
dva stroužky česneku
špetka kari
špetka soli
Popis přípravy:
celer jemně nastrouháme a hned vmícháme
do majonézy, aby nesnědl, přidáme nastrouhanou mrkev a sýr, osolíme, přidáme koření
kari a prolisovaný česnek,
promícháme, necháme proležet a mažeme na
chléb nebo topinky, zdobíme plátky vajec nebo zeleniny.
Ingredience:
veka
tavený sýr se šunkou nebo uzeným
česnek, křen
Popis přípravy:
Veku ( může být i chléb ) osmažíme na
malém množství oleje(nejlépe na teflonové pánvi), potřeme česnekem, rozetřeme
sýr a posypeme strouhaným křenem.
Česneková
pomazánka s vařeným vejcem
1 porce
Ingredience:
2 natvrdo vařená vejce
3-4 stroužky česneku
citrónová šťáva, sůl, pažitka
Popis přípravy:
Sýr rozetřeme s tukem, přidáme jemně
nastrouhaná vejce, česnek rozetřený se soli, trochu citrónové šťávy a vše
důkladně promícháme. Pomazánku mažeme na chléb nebo teplé topinky a sypeme
nadrobno nakrájenou pažitkou.
Česneková
červená pomazánka (Slovensko)
1 porce
Ingredience:
7 - 10 trúčikov cesnaku (podľa chuti)
štyri syry Bambino
1 kyslá smotana
paradajkový pretlak
trochu vegety
sójová omáčka
petržlenová vňať alebo bazalka
Popis přípravy:
Do misky vylisujeme cesnak, pridáme
syr(pred vybratím z chladničky ohriať aby bol mäkký), celú smotanu, asi 3 - 4
polievkové lyžice pretlaku (pozor kečup v žiadnom prípade nie), pol kávovej
lyžičky vegety (ak má niekto rád slanšie môže si prisoliť), 10 kvapiek sójovej
omáčky, nasekanú na drobno petržlenovú vňať alebo bazalku. Nátierka sa natiera
na topinky ( osmažený čierny chlieb na oleji) v hrúbke do pol centimetra
4 porce
Ingredience:
3 velké cibule
10 feferonek nebo 4 paličky česneku
1/2 balíčku Deka
Popis přípravy:
Maso orestujeme na velké pánvi, všechnu
zeleninu pomeleme na masovém strojku, přidáme Deko a asi 90 minut dusíme do zhoustnutí.
Nakonec směs osolíme, přikořeníme. Plníme do menších skleniček, ihned
zavíčkujeme a na 10 min obrátíme dnem vzhůru.
4 porce
Ingredience:
4 krajíce chleba
4 krůtí prsa
pepř, sůl, česnek
kečup, tatarka, chilli koření
Popis přípravy:
Nejprve uděláme z krajíců chleba topinky,
které osolíme a počesnekujeme. Nato naklepeme krůtí prsní řízky, které osolíme
a popepříme z obou stran. Tyto pak opečeme na rozpáleném oleji. Mezitím si připravíme
omáčku - smícháme v poměru 1:1 kečup s
tatarkou,
a dle chuti přidáme chilli koření. Hotové maso položíme na topinku a zalijeme
připravenou omáčkou. Dle chuti můžeme ozdobit i zeleninou či strouhaným sýrem.
Drábské maso
4 porce
Ingredience:
400g libového vepřového
1 větší cibule
3 hrsti kopřivových listů
3 stroužky česneku
4 lžíce oleje, 2 dcl. piva
půl lžičky mletého zázvoru a sladké
papriky
sůl, pepř, curry, chilli, pórek
Popis přípravy:
A teď to roztočíme!
Maso nakrájejte na menší kostky, přidejte
na hrubo nakrájenou cibuli, kopřivy,pórek, pokrájený česnek,osolte, okořeňte, zalijte
pivem a olejem. Vše lehce promíchejte a pečlivě zabalte do alobalu. Pečte asi
hodinu v troubě nebo v horkém popelu na ohništi. Jako přílohu nabídněte topinky
nebo brambory.Pivo pak chutná znamenitě!!
Ingredience:
4 středně velké brambory
5-6 lžic kečupu, sůl
sladká i pálivá paprika
3 stroužky česneku
1 větší cibule
worchester, pepř
Popis přípravy:
Brambory jemně postrouháme, cibuli na
drobno nakrájíme, rozetřeme česnek a vše promícháme dohromady s ostatními
přísadami.
Mažeme na topinky.
4 porce
Ingredience:
1 cibule, 100 g vařených fazolí, 1 kostka
droždí
3 lžíce namočených ovesných vloček ve
vodě
Popis přípravy:
Na oleji zpěníme cibuli, přidáme droždí a opékáme, dokud nezačne houstnout. Přidáme uvařené fazole, ovesné vločky a opékáme asi 2 min. Dochutíme solí, kořením, případně posekanou petrželovou natí. Natíráme na topinky.
Francouzský salát z ředkviček
3 porce
Ingredience:
1ks hlávka listového salátu, 1dkg soli,1ks
hořčice plnotučná, 1dl olivového oleje
6 ks topinek, 12 ks ředkviček, 2 stroužky
česneku
Popis přípravy:
- do misky si dáme 1lžíci hořčice, trochu
oleje a špetku soli, vše rozmícháme vařečkou
- opečeme topinky na oleji nebo v
toustovači a nakrájíme na obdélníčky
- opláchneme salát a nakrájíme na menší
kousky
- salát dáme do misky s rozmíchanými
ingrediencemi a zamícháme
- do misky přidáme topinky a nakonec
přidáme jako ozdobu kousky ředkviček nakrájené libovolně
Ingredience:
2kg krátce převařených hub
5-6 feferonek
0,5kg kapie
0,5l kečupu
0,5l oleje
Popis přípravy:
Houby krátce povaříme. Všechny
ingredience semeleme na masovém mlýnku (malá šajba), poté vložíme do hlubšího
hrnce a cca 40 minut vaříme na mírném plameni. Směs neustále mícháme, jinak
prská do okolí a může se připálit. Poté směsí plníme šroubovací
sklenice (velikost dle pozdější spotřeby)
a tyto ještě horké obrátíme dnem vzhůru, přikryjeme utěrkou a necháme velmi
zvolna vychladnout . Skladujeme v temnu a chladu. vynikající na topinky,
chlebíčky, toasty a jednohubky.
2 porce
Ingredience:
2 lžíce kečupu, 2 lžíce sojové omáčky
2 lžíce hořčice, 1 kostka masoxu
pepř, sůl, chléb
Popis přípravy:
Na sádle necháme zesklovatět nakrájenou
cibuli a česnek, přidáme nakrájené houby, rajčata, papriky a kostku masoxu. Za
častého míchání dusíme pod pokličkou asi 20 minut. Před dokončením přidáme
kečup, hořčici, sojovou omáčku a dochutíme. Topinky
opečené nasucho potřeme česnekem a
hořčicí, položíme plátky šunky, pokryjeme a směsí a podáváme.
Ingredience:
chléb, hladká mouka
vejce, sůl, pepř
koření podle libosti
Popis přípravy:
Vnitřek chleba rozmočíme ve vodě, vyždímáme.
V míse smícháme s vejcem, hladkou moukou a kořením. Mouku přidáváme dokud těsto
nepřestane lepit. Pak už jen vytvarujeme placičky a osmažíme do zlatova.
Kupodivu nevzniknou topinky, ale pokud to dobře okořeníte velice si pochutnáte.
4 porce
Ingredience:
200g vepř. Kýty, sůl, pepř
cibule, plnotučná hořčice
kečup, 4krajíčky chleba
česnek, sýr na strouhání
Popis přípravy:kýtu nakrájíme na nudličky, na oleji
orestujeme, přidáme nakrájenou cibulku, osolíme, opepříme, přidáme hořčici,
kečup namažeme na topinky, posypeme strouhaným sýrem a ozdobíme kapií nebo
petrželkou
4 porce
Ingredience:
vepřová kýta...200g, cibule...1ks
hořčice, sůl, pepř, olej, kečup, česnek
sýr na strouhání
Popis přípravy:
Kýtu nakrájíme na nudličky,orestujeme na
oleji spolu s nakrájenou cibulkou, osolíme opepříme,přidáme rozmačkaný
česnek,kečup a hořčici plnotučnou. Hotové namažeme na topinky a posypeme
strouhaným sýrem a můžeme ozdobit kapií a petrželkou
4 porce
Ingredience:
10 dkg salámu (jakéhokoliv)
8 krajíců chleba na topinky
16 plátků sýra, 4 vejce
pepř ,sůl, olej
Popis přípravy:
Na misce rozšleháme vejce, přidáme sůl a
pepř dle chuti. Krajíce chleba namočíme po obou stranách v rozšlehaném vejci. Mezitím
si na pánvi rozpálíme olej a do rozpáleného oleje položíme krajíce chleba
namočené ve vejci a osmažíme je po jedné straně do zlatova. Potom krajíce
otočíme na druhou stranu a na osmaženou stranu položíme salám a na něj
pokládáme plátky sýra. Zakryjeme pokličkou a necháme na mírném ohni zapéct. Po
dosmažení konzumujeme.
8 porcí
Ingredience:
1ks hovězí konzerva
1 pikantní zelenina (moravanka)
10-12 stroužků česneku
kečup, cibule, sádlo, chleba na topinky, 20
dkg eidamu
Popis přípravy:
Větší cibuli oloupeme a nakrájíme na
drobné kostičky. Na sádle ji opečeme do růžova. Přidáme hovězí konzervu,
nakrájenou zeleninu (včetně nálevu), utřený česnek, kečup (10polévkových lžic).
Dusíme za stálého míchání až se hmota spojí a je v ní minimum vody. Podáváme na
topinkách a posypeme strouhaným eidamem.
1 porce
Ingredience:
chleba, olej, 2 vajíčka, okurka, cibule, česnek,
sůl, kari
Popis přípravy:
z 2 vajíček připravíme na klasické pánvi
2 oka, které při dokončení mírně posolíme a posypeme kari kořením, z chleba
připravíme 2 klasické topinky potřené česnekem a posypané trochou solí, na
topinky položíme oka z vajíček posypeme nakrájenou cibulkou a okurkou.
Ingredience:
1 čínské zelí, 1 kari dresink
1 kuře, chleba na topinky, česnek
Popis přípravy:
Kuře upečeme potom nakrájíme na kostičky.
Dužinu zelí také nakrájíme na kostičky,dále
smícháme s dresinkem a necháme v chladu
proležet. Upečeme topinky a hodně počesnekujeme,dále rozřežeme na kostičky a
teplé smícháme se salátem.
Kukuřično-bramborové
pagáče s pomazánkou
1 porce
Ingredience:
mouka kukuřičná 400 g, brambory 400 g, olej
100 ml
kaše kukuřičná 200 g, jogurt 150 g, droždí
50 g, sůl
sýr tvrdý 100 g, rajský protlak
bazalka 1, oregáno 1, česnek-2 stroužky
cibule 1 ks, olej 2 lžíce, sůl
Popis přípravy:
Do prolisovaných brambor zapracujeme
oživlé droždí, mouku, olej, jogurt a sůl, necháme hodinu odpočívat, vyválíme na
tloušťku palce a vypichujeme kolečka. Necháme ještě 10 minut kynout a upečeme do
zlatova. Shora potřeme horkým olejem nebo rozpuštěným máslem.
Pomazánka:
Očištěný česnek a cibuli jemně
nastrouháme a rozšleháme s olejem, rajským protlakem a kořením. Přidáme
kukuřičnou kaši a další přísady, dochutíme solí a umícháme pomazánku, kterou
mažeme na teplé nebo vychladlé pagáče. Pomazánku můžeme použít také na topinky,
do arabského chleba, na chlebíčky apod.
Ingredience:
chléb, kuřecí prsíčka, steak koření
kečup jemný, česnek, tvrdý sýr
Popis přípravy:
Kuřecí maso nakrájíme na plátky, posypeme
steakovým kořením a na pánvičce na oleji prudce orestujeme. Až je maso orestované zalijeme
ho jemným kečupem a chvíli mícháme, pak si opečeme topinky a potřeme je
česnekem.Vysypeme na ně orestované maso zasypeme tvrdým sýrem a chviličku
ohřejeme v mikrovlnce,jen aby se sýr roztekl po topinkách pak podáváme.
4 porce
Ingredience:
4 vařené brambory, 1 cibule
1-2 stroužky česneku, 4-5 ks feferonky
1 lžíce kečupu, 1 lžíce worčestru
sůl, sladká paprika, olej
Popis přípravy:
Uvařené brambory rozmačkáme vidličkou.
Cibuli najemno pokrájenou smícháme s utřeným česnekem, přidáme 1 vrch. lžičku
slad.
papriky, 1 lžíci oleje, kečupu, worčestru, osolíme a přidáme brambory.
Masová pomazánka na topinky
Ingredience:
3 větší cibule, 3 feferonky
5 str.česneku, 1 vepřová konzerva
1 hovězí konzerva, olej , sůl
Popis přípravy:
Zeleninu pomeleme,nakrájenou cibuli na
oleji osmahneme. Přidáme papriku a rajčata a na mírném ohni svaříme. Nakonec
přidáme maso z konzerv a po promíchání -plníme do menších sklenic a zavaříme.
4 porce
Ingredience:
chléb, olej na smažení, česnek,
med, plátky šunky, sýr na strouhání, sůl
Popis přípravy:
Chléb
nakrájíme a osmahneme po obou stranách. Poté osolíme a očesnekujeme, potřeme
medem a položíme plátky šunky. Takto upravené topinky posypeme nastrouhaným
sýrem a podáváme. Vhodné nápoje: Čaj, Grog, Punč.
Mroky
2 porce
Ingredience:
2 cibule, 6 sušených fíků, vepřová šunka
cca 4 plátky
chilli, ředkvičky, chléb
Popis přípravy:
cibuli nakrájíme na drobné kostičky a
zpěníme ji na olivovém oleji. Přidáme šunku a cca 2 minuty restujeme. Potom
přidáme nakrájené fíky, které jsme předtím nechali 10min. ponořené v mléce.
Chuť zvýrazníme drceným chilli. Směs naneseme na předem
připravené topinky a ozdobíme
ředkvičkami.
Obložené
topinky (1)
1 porce
Ingredience:
chleba, tuk, sůl, pepř, česnek
měkký plátkový sýr, okurka, rajče
nějaký salám (vhodný je nějaký tvrdý)
Popis přípravy:
Chleba osmahneme dozlatova. Topinku potřeme česnekem, osolíme a položíme na ní sýr. Ten by se měl trochu roztát. Dále přidáme salám a na kolečka nakrájenou okurku a rajče. Pro dochucení můžeme přidat trochu pepře.
Obložené topinky (2)
2 porce
Ingredience:
4 plátky chleba, 3 rajčata
10dkg mozzarely, česnek, sůl
Popis přípravy:
Z plátků chleba uděláme klasické topinky poté
na ně poklademe rajčata a mozzarelu a vložíme na 1minutu do mikrovlnky.
1 porce
Ingredience:
chléb, tuřanské (či jiné nakládané
kyselé) zelí
uzenina (např. salám či špek), vejce, olej
česnek, kari koření, sůl, pepř
Popis přípravy:
Dejte na pánvi rozehřát olej. Krajíce
chleba nakrájejte na půlky a osmažte jako topinky. Až dosmažíte poslední, máte
pánev prakticky čistou a můžete pokračovat. Přidejte olej a dejte osmažit na
drobné kousky (plátky, kostečky…) nakrájenou uzeninu. Pak přidejte kysané zelí
a nechejte trochu osmažit. Přidejte kari (=t o nejdůležitější!!!), můžete i
pepř a sůl. Topinky potřete stroužky česneku a posolte. Že je zelí hotové,
poznáte podle chuti. (Až trochu zesklovatí a nebude syrové cca 10 min.) Dejte
ho na připravené topinky a - máte opět čistou pánev. Pro změnu přidejte oleje a
rozklepněte pár vajec. Udělejte je jako vaječnou omeletu, posolte, popepřete
(=nemíchat!). Tu pak rozkrájejte na menší dílky a dejte na vrch topinek se
zelím.
Ingredience:
3 lžíce oleje, 3 lžíce hořčice
1 lžíci kečupu, 1 lžíce octa
1 malý protlak, 1 kostku cukru
20 dkg měkkého salámu, 1 větší cibuli
2 stroužky česneku, 1 okurku
2 vejce pokrájet, 2-3 lžíce majolky, sůl,
pepř.
Popis přípravy:
3 lžíce oleje, 3 lžíce hořčice, 1 lžíci
kečupu, 1 lžíce octa, 1 malý protlak, 1 kostku cukru.
Vše za stálého míchání povařit. Necháme
vychladit. Nakrájet: 20 dkg měkkého salámu, 1 větší cibuli, 2 stroužky česneku,
1 okurku nastrouhat, 2 vejce pokrájet, 2-3 lžíce majolky. Okořenit - sůl, pepř.
Zamíchat vše dohromady a namazat na
topinky.
4 porce
Ingredience:
1 lžička pepře, 1 lžička kari, 6 stroužky
česneku
1 šálek cukru, 1 šálek octa
3/4 lžíce papriky pálivé, 2 lžíce soli
10 dkg rozinek (nemusí být)
Popis přípravy:
Uvedené
přísady pokrájíme, svaříme na kaši. Horké dáváme do skleniček, které uzavřeme
víčkem. Uskladníme v ledničce.
Pivní blues, aneb hoří, má
panenko
4 porce
Ingredience:
sladká i pálivá paprika, drcený kmín
sklenka světlého piva
3 lžíce sádla, 1 vejce natvrdo
petrželka, asi 8 krajíčků chleba
Popis přípravy:
Eidam, nebo uzený blok nastrouháme,
ostatní sýry nakrájíme na plátky. Nastrouhaný sýr vymícháme v míse s máslem,
potom postupně přidáváme ostatní druhy sýrů, přiléváme pivo. Vše vymícháme v
hladkou pastu. Nakonec zamícháme koření. Z krajíčků chleba připravíme na sádle
topinky, které mažeme připravenou pomazánkou a zdobíme plátky vařeného vejce,
petrželkou a bohatě zapíjíme pivíčkem.
Ingredience:
játrová paštika, 1 malá cibule
kečup, chilli (tekuté), pepř
Popis přípravy:
Paštiku rozmačkáme, dle chuti přidáme
kečup, chilli, pepř, jemně pokrájenou cibuli a vše smícháme. Můžeme udělat
ostřejší. Mažeme na topinky, výborné k vínu.
4 porce
Ingredience:
200g měkkého salámu, 1 cibule
2 kyselé okurky, 2 feferonky
1kostka Masoxu, 1lžíce plnotučné hořčice,
1kostka cukru
Popis přípravy:
Vše umeleme na masovém strojku, mažeme na
topinky,chlebíčkovou veku.
Pomazánka ze zbytků masa
Ingredience:
zbytky pečeného vepřového masa
vajíčka asi 3ks, kyselé okurky 5ks
jedna velká cibule, hořčice, sůl, pepř
výpek nebo sos
Popis přípravy:
vše najemno rozemeleme a dochutíme
ingrediencemi.mažeme na topinky a zapíjíme dobrým točeným pivem.
2 porce
Ingredience:
jelítko nebo jitrnice, olej, cibule
česnek, krajíčky chleba, křen
Popis přípravy:
Z jelítka nebo jitrničky stáhneme střívka. Na oleji
zpěníme pokrájenou cibulku a přidáme buď jitrnici, nebo jelítko. Prohřejeme a dobře
promícháme s cibulkou. Vedle si připravíme obvyklým způsobem topinky, potřeme
česnekem a masovou směsí. Posypeme čerstvě nastrouhaným křenem. Podáváme jako
rychlou teplou zimní večeři.
Ingredience:
6 středních cibulí, 1 lžička zázvoru
1/2 lžičky sladké papriky, 1/2 lžičky
pálivé papriky
1 velká palička česneku, 10 lžic sojové
omáčky
2 malé rajské protlaky, 4 lžíce sádla
Popis přípravy:
Nakrájenou cibuli osmahneme na tuku, přidáme
strouhanou cuketu, koření a dusíme 25 minut. Nakonec přidáme protlak trochu
soli a krátce povaříme, plníme do sklenic za horka a necháme vychladnout.
Směs na topinky podle Jana
Ingredience:
4 větší cibule, 1 velkou palici česneku
10 feferonek, 1/4 lžičky pepře
3dcl oleje, 2 dcl octa, 2 pol. lžíce soli
12 dkg cukru krystal
Popis přípravy:
Rozemlít na masovém strojku,přidat
ostatní přísady a v troubě vařit.Plníme do sklenic a sterilujeme 20 minut.
4 porce
Ingredience:
3 lžíce oleje, 1 až 2 cibule, 3 rajčata
3 zelené papriky, 1 až 2 lžíce hořčice
chleba na topinky
Popis přípravy:
Na oleji orestujeme jemně nakrájenou
cibuli, přidáme na přiměřené kousky rozkrájené papriky, krátce orestujeme. Na
závěr přidáme nakrájené rajčata (pokud jsme líní neloupeme) a krátce podusíme.
Přidáme hořčici podle chuti a dokončíme. Tuto směs dáváme na klasicky připravené
topinky.
3 porce
Ingredience:
brambory 3 ks, paprika mletá sladká, paprika
mletá pálivá, olej 1 dcl,
kečup 5 lžíce, cibule 1 ks, česnek, sůl, sýr
tvrdý 15 dkg
Popis přípravy:
Brambory uvaříme ve šlupce, oloupeme a jemně
nastrouháme.Přidáme jemně nasekanou cibuli a ostatní přísady s citem důkladně promícháme.Mažeme
na topinky a sypeme strouhaným sýrem.
Tatarský biftek z hovězího
4 porce
Ingredience:
hovězí zadní 25 dkg, cibule
kečup(ostrý), worchestr, hořčice
vajíčko(žloutek), pepř,sůl
- na topinky:- olej nebo sádlo, česnek
Popis přípravy:
Maso odblaníme a umeleme najemno.
Nakrájíme najemno cibuli(větší),dáme do mísy s masem,přidáme žloutek,
hořčici,sůl a pepř,přikápneme trochu worchestru. Směs dobře promícháme a podle
chuti přisolíme nebo okořeníme pepřem.
Topinky:
- Nakrájený chleba dáváme do rozpáleného
tuku a osmahneme do zlatova. Topinka by neměla být na krajích spálená ale
zlatá.
Takovou topinku osolíme, potřeme
česnekem. Nato namažeme tatarák podle chuti.
Topinka ala Michal
1 porce
Ingredience:
2 plátky chleba, 3 vejce, 1 párek
hořčice, kečup, 1 stroužek česneku
plátkový sýr, živočišný tuk (vepřové
škvařené sádlo)
Popis přípravy:
Nejdříve rozpustíme lžíci sádla na pánvi,necháme
rozehřát pánev na pořádnou teplotu. Pak osmažíme chleba.Mezi tím než se chleba osmaží
tak si v hrnečku rozmícháme vajíčka s troškou soli.Když se chleba dosmaží do
požadované barvy vyjmeme ho a položíme na talíř.Pořádně ho načesnekujeme
namažeme hořčicí a kečupem. Potom si usmažíme z rozmíchaných vajec placku. Mezi
tím si nastrouháme párek na hrubým struhadle a nasypeme na topinky. Po
dosmažení vaječné placky ji rozřízneme na půl a na každý chleba dáme jednu
polovinu. Nakonec dáme navrch na placky sýr.
Topinka Kalimero
5 porcí
Ingredience:
kuřecí prsíčka (
vejce (4 ks), cibule (1 velká)
netučný sýr na strouhání-např. eidam (cca
sádlo, máslo, chléb na topinky (4-6 ks), sůl,
pepř
Popis přípravy:
Na sádle osmažíme do sklovata na hrubo
nakrájenou cibuli. Přidáme na nudličky nakrájené maso, osolíme, opepříme a
orestujeme. Přidáme na nudličky nakrájenou kuřecí šunku, směs prohřejeme a
odstavíme. Nastrouháme sýr. Do šálku vyklepneme vejce, lehce osolíme a
rozmícháme. Na sádle opečeme plátky chleba, které po odkápání tuku (osušení v
papírové utěrce či ubrousku)lehce pomažeme máslem.
(Česnek, který jinak nikdy neškodí, zde
není na místě.)
Znovu prohřejeme masovou směs, přidáme
rozmíchaná vejce a za stálého míchání necháme srazit.
Hotovou směs klademe na připravené horké topinky,
sypeme nastrouhaným sýrem a podáváme.
Varianta:
Možno použít libovolné minutkové maso a
libovolnou kvalitní uzeninu.
4 porce
Ingredience:
8 krajíců chleba, 15dkg salámu Vysočina
10dkg tvrdého sýru, 2 větší rajčata
2 papriky, sůl, česnek
pepř(čtyři barvy v mlýnku,ten je super!),
olej
Popis přípravy:
Na oleji osmažíme dozlatova
topinky,potřeme je česnekem z obou stran,pak na topinky dáme kolečka
salámu,plátky tvrdého sýru, na kolečka nakrájené rajče a papriku,pokud paprika
nepálí a chceme mít topinku pikantní,tak použijeme mlýnek s pepřem,osolíme a
jíme.Zapíjíme vychlazeným pivem,děti čajem !
Topinka s masem a se
zeleninou
2 porce
Ingredience:
2 Ks kuřecích řízků, 1 sklenice leča
cibule, chléb, pepř
Popis přípravy:
Maso naklepeme,osolíme a opepříme.Krátce
osmahneme z obou stran.Lečo krátce podusíme.Z chleba uděláme topinky. Na
topinky položíme osmažené kuřecí řízky a na ně dáme lečo a posypeme nakrájenou
cibulkou.
1 porce
Ingredience:
krajíc chleba, sojová omáčka
česnek, olej
Popis přípravy:
Krajíc chleba opečeme na pánvičce a poté
potřeme česnekem a pokapeme sojovou omáčkou.Je to vynikající chuť!!!
3 porce
Ingredience:
4 krajíce chleba, 2 vejce
malá játrová paštika, pepř, sůl, olej
Popis přípravy:
Z krajíců okrojíme kůrku (necháme
vcelku). Kůrku vložíme do horkého tuku a do otvoru nalijeme půl rozšlehaného,
osoleného vejce. Po částečném ztuhnutí vaječné hmoty přimáčkneme do otvoru
střídku, namazanou paštikou a opečeme s obou stran. Můžeme obložit podle
potřeby.
4 porce
Ingredience:
1/2 chleba, hořčice, cibule, 4 vejce, slanina,
4 plátky sýra, olej, sůl, paprika sladká,
černé koření
Popis přípravy:
připravíme topinky, osmažíme cibuli, hořčici naneseme
na topinky, nato dáme cibuli, volské
oko, osmaženou slaninu, plátek sýra, ochutíme.
Topinky obložené vejci a
uzeným masem
1 porce
Ingredience:
12 topinek z bílého nebo tmavého chleba
smažených v tuku, 4 vajíčka
15 dkg vařeného uzeného masa
2 dkg kapar, trochu pažitky, sůl,pepř
4 dkg másla, 6 dkg osmažené strouhané
housky
Popis přípravy:
Vejce dobře rozkvedláme, pak k nim
přidáme na drobné kostičky nakrájené maso, rozsekané kapary a pažitku, osolíme,
opepříme a dobře promícháme. Na větší pánvi nebo v kastrole rozpálíme máslo,
nalijeme do něj vaječnou směs a za stálého míchání vařečkou ji necháme na
mírném ohni tak dlouho, až kašovitě zhoustne. Hotovou vaječnou směs pak silně
potřeme připravené horké topinky.
Povrch topinek posypeme osmaženou
strouhanou houskou a ihned podáváme.
( Místo uzeného masa můžeme do směsi
nakrájet také uzenáče nebo na másle podušené houby ).
4 porce
Ingredience:
slanina 50 g, česnek, sůl, vejce 4
máslo 30 g, tuk, 1 cibule, chléb
houby 500 g, pepř, zrnko jalovce 2-3, pažitka
Popis přípravy:
Houby očistíme, nakrájíme a vložíme do
osolené vroucí vody. Vaříme asi 5 až 10 minut a poté scedíme. Slaninu nakrájíme
na nudličky a osmahneme na másle. Na směsi tuku osmahneme cibuli a vmícháme
houby.Pak přidáme rozdrcená zrnka jalovce a podusíme. Do takto připravené směsi
přidáme rozmíchaná vejce, necháme je srazit a promícháme s nakrájenou pažitkou.
Chléb opečeme na rozehřátém tuku. Topinky potřeme česnekem a podle chuti
osolíme. Připravenou smaženici namažeme na topinky a můžeme podávat.
3 porce
Ingredience:
15 topinek, 2 str.česneku
2 vejce, 10 dkg Nivy
1 konzerva "Ďábelské tousty"
zelenina na oblohu
Popis přípravy:
Konzervu (Ďáb. tousty) ohřát na pánvi, přidat na
kousky nakrájenou Nivu, až se rozpustí, přidat 2 syrová vejce a nechat
zhoustnout (míchat). Teplou pomazánku natřít na očesnekované topinky a ozdobit
pórkem, paprikou, rajčaty. Dobrou chuť.
Topinky s tvarůžky
2 porce
Ingredience:
chléb 4plátky, olej 2dcl
česnek, tvarůžky 200g
anglická slanina 100g
cibule, chilli koření
Popis přípravy:
Chléb opečeme na oleji,dle chuti potřeme
česnekem,pokladem plátky anglické slaniny. Na 1ks topinky překrojíme 2 kolečka
tvarůžků a rozložíme na topinku.Prohřejeme v mikrovlnné troubě 15sekund na plný
výkon.Topinku přizdobíme jemnými půlkolečky cibule a přidáme špetku čili
koření.
6 porcí
Ingredience:
chleba, česnek, olej, vajíčka, cibule, kečup,
sůl, sýr, pepř
Popis přípravy:
Z chleba se udělají na pánvičce, nebo v
topinkovači topinky, které se poté potřou česnekem. V misce si zamícháme,
cibuli, kečup, nastrouhaný sýr. Touto směsí potřeme topinky. Na pánvičce uděláme
volské oko, které poté dáme na topinku. Toto volské oko
trochu osolíme, nebo popepříme. Dobrou
chuť.
1 porce
Ingredience:
Chleba, sádlo
Sýr, sůl, česnek
Popis přípravy:
2 krajíčky chleba promažeme sýrem,
slepíme a opečeme po obou stranách jako topinku. Počesnekovat, posolit.
5 porcí
Ingredience:
sýr ementál
šunka 200 g, chléb 10
pivo 250 ml, máslo
pepř mletý, sůl
Popis přípravy:
Pivo svaříme přidáme ementál nalámaný na
menší kousky,vetší část másla pepř a mícháme,až se sýr roztopí a vytvoří hustý
krém. Krajíčky chleba namažeme máslem a namazanou stranou uložíme na plech. Na
krajíčky dáme plátky šunky nebo salámu, které předem trochu opečeme, a pak na
šunku klademe hustou omáčku a zapékáme v troubě. Chlebíčky podáváme horké a k
tomu černou kávu nebo mléko.
1 porce
Ingredience:
starší chléb, Eidam cihla
1 vejce, kmín, olej
Popis přípravy:
Tvrdý sýr nastrouhám na jemné nudličky.
Smíchám se syrovým vajíčkem a troškou kmínu. Musí z toho být hustší kaše. Těsto
nesmí být tekuté. Poměr hodně záleží na mazlavosti sýra, proto ho neuvádím.
Těsto namažeme na půlkrajíčky chleba a smažíme.
Vkládáme do rozpáleného oleje- ideální je
asi
2 porce
Ingredience:
4 krajíce staršího (tvrdšího) chleba
2 - 3 vejce (podle velikost krajíců)
Přílohy dle chuti - sůl, pepř, česnek,
rajská jablka nebo jiné přílohy (hořčice, okurek aj.)
Popis přípravy:
V talíři rozmícháme vejce, olej
rozehřejeme na pánvi (asi na
Rozetřeme stroužek česneku se špetkou
soli a topinku mírně potřeme. Rajská jablíčka nakrájíme na kolečka a položíme
na krajíc nebo volně na talířku jako příloha
Tvarůžková pěna s česnekem
Ingredience:
125g pravé olomoucké tvarůžky
75g másla, 60g majonézy
1,5dl mléka, česnek podle chuti
Popis přípravy:
Tvarůžky jemně umeleme, rozmícháme v
mléce a necháme ustát tak dlouho,dokud mléko nevsákne.Do rozšlehaného másla přidáme
rozetřený česnek,majonézu a tvarůžky v mléce.Vyšleháme pěnu. Dobré na topinky a
jiné chuťovky.
4 porce
Ingredience:
4 krajíce chleba, 2 vejce
sůl, pepř, 1 cibule, tuk na smažení
Popis přípravy:
Vejce rozšleháme, osolíme, opepříme. V rozšlehaných
vejcích z obou stran namočíme krajíce chleba a zprudka po obou stranách
opečeme. Podáváme posypané na kroužky nakrájenou cibulí.
Vaječné topinky pikant
Ingredience:
chléb na topinky (asi 2dny starý)
3 vejce
sůl(popř.vegeta),
koření na maso (Gyros, grilovací apod.)
dle chuti, česnek (nejlépe granulovaný),
pepř, kečup, 1 střední cibuli,
tuk na opečení
Popis přípravy:
vejce rozšleháme, osolíme a okořeníme (včetně
česneku). Plátky chleba namáčíme ve vajíčkách a mírně opečeme. Ještě teplé je namažeme
kečupem a posypeme nadrobno nakrájenou cibulí. Pro zvýšení pikantnosti lehce
popepříme a ihned podáváme.
Vaječné topinky se sýrem a kořením
tzatziky
4 porce
Ingredience:
chléb, sýr plátkový, vejce
olej, koření tzatziky
Popis přípravy:
opečeme chléb namočeny v rozšlehaném vajíčku
a v předehřátém oleji a ještě za tepla po vyjmutí z oleje dáme na vrch plátkový
sýr roztavit a posypeme kořením tzatziky.
Ingredience:
olomoucké syrečky
cibule, pálivá paprika
půl lžičky drceného kmínu, sůl
3 lžíce plnotučné hořčice
lžička sardelové pasty
Popis přípravy:
K nakrájené cibuli přidáme syrečky a do
jemna rozetřeme. Přidáme další ingredience a řádně promícháme. Nakonec
přilijeme pivo a promícháme. Necháme odležet přes noc. Mažeme na chléb nebo
topinky a ozdobíme kousky zeleniny.
Zeleninová
pomazánka na topinky
8 porcí
Ingredience:
2 mrkev, 0,5celer, 1 petržel
2 česnek, podravka
1 jogurt, tatarka
Popis přípravy:
mrkev, celer, petržel nastrouhat, česnek
rozmačkat přidat jogurt a tatarku a vše zamíchat
pomazánka
"Dlabanec"
Ingredience:
2 lžíce octa, 2 lžíce rajského protlaku
/kečupu/
2 lžíce oleje, 2 lžíce w orchestrové
omáčky
2 kostky cukru, 2 lžíce plnotučné hořčice
1 velká cibule
2 okurky nebo sterilizovaná paprika
1-2 feferonky, 2-4 stroužky česneku
To vše se umele na masovém strojku
Popis přípravy:
2 lžíce octa, 2 lžíce rajského protlaku
/kečupu/
2 lžíce oleje, 2 lžíce w orchestrové
omáčky
2 kostky cukru, 2 lžíce plnotučné hořčice
To vše se povaří, až se spojí, nechá se
vychladit
Pak se vezme
1 velká cibule
2 okurky nebo sterilizovaná paprika
1-2 feferonky, 2-4 stroužky česneku
To vše se umele na masovém strojku
Do umleté hmoty se přidá svařená a
vychlazená omáčka a 30 dkg majonézy, promíchá a nechá odležet. Pomazánka je
vhodná na chlebíčky, topinky zhruba na 50 chlebíčků.
Poznámka:
… a vše
co zkonzumujeme průběžně zaléváme z oroseného půlitru – PIVEM !!!