MRAŽENÉ POTRAVINY ANO-NE
Je zamrazování jídla zdravé?
Odborníci věří, že mezi fyzikálními postupy v domácnosti a v potravinářském
průmyslu obecně, má zamrazování nejjasnější budoucnost a nejlepší využití.
Co děláme, když zamrazujeme jídlo?
Přerušíme nebo dokonce zcela zastavíme veškeré biochemické změny a změny
enzymů v jídle a zablokujeme fungování mikroorganismů. To znamená, že můžeme v
jídle uchovat nepozměněný obsah živin, vitamínů a minerálů po dobu několika
týdnů nebo i měsíců.
Výhody zamrazování
Zamrazování má bez pochyby mnohé výhody:
- Kromě uchování výživových
hodnot a charakteristických vlastností živin dochází i k
uchování jejich chuti.
- Proces zamrazování nám
umožňuje nakoupit potraviny, když jsou levnější nebo v době, kdy jsou v
sezóně, a můžeme je snadno zamrazit pro budoucí použití.
- Můžeme zamrazit i
uvařené jídlo, to znamená, že můžeme uvařit větší množství jídla
najednou, rozdělit ho na jednotlivé porce a zamrazit je, čímž šetříme
vzácným časem a energií.
- Pohodlné zamrazování má
ještě další dobrou stránku, když totiž jídlo prochází procesem rozmrazování,
uvolňují se celulózová vlákna, což je skvělé pro dobré trávení.
Jídlo je zamrazené v mrazáku při teplotě -20 až -40 stupňů Celsia. Je
zajímavé, že i přes velmi nízké teploty nedojde k poničení buněčných
membrán.
Po rozmražení dojde u některých druhů potravin ke změnám, například u jahod,
které obsahují hodně vody a následkem toho se po rozmrazení stávají velmi
měkkými.
Abychom tomu zabránili, můžeme používat výrobky jako je cukr, které po
rozmrazení vodu vážou. V průmyslu se tomuto předchází tím, že se potraviny
ponoří do tekutého dusíku.
Na co si musíte při zamrazování dát pozor?
Pravděpodobně víte, že nesmíte znovu zamrazovat jídlo, které už
jednou rozmrzlo, protože takové jídlo by vám mohlo uškodit.
Jídlo, které má prošlou dobu použitelnosti nebo jídlo, které bylo příliš
dlouho zamrazeno vám může také uškodit.
Proto je nejlepší si na potraviny, které dáváte do mrazáku nalepit samolepku
s datem zamrazení, obsahem a účelem použití.
Rozmražené potraviny můžete uchovat na chladném místě nebo při pokojové
teplotě, ale ne déle než 24 hodin.
Pokud z jakéhokoliv důvodu chceme znovu uložit rozmražené potraviny, musíme
je tepelně zpracovat a pouze pak je znovu zamrazit.
Jaké potraviny se hodí k zamrazení?
- Ne všechno jídlo se
hodí k zamrazení, například nemůžete uchovat čerstvé mléko,
protože se tekutá část oddělí od pevných částí, které se pak nemohou znovu
smísit. Dále nezamrazujte tvrdé sýry, protože se začnou drolit, a stejně
tak vejce vařená natvrdo, protože se stanou houbovitá, zatímco jogurt,
kysaná smetana a majonéza se sráží.
- Není dobré zamrazovat velmi
kořeněná jídla, protože se jejich chuť výrazně změní, to samé se týká i
těstovin, ale v tomto případě se změní jejich struktura.
- Velké NE patří
šumivým nápojům, protože mohou v mrazáku způsobit menší explozi.
- Dejte si pozor při
zamrazování mušlí a ryb, protože jsou často zamrazené
během dlouhých převozů od moře, a pokud jsou znovu zamrazeny, mohou
být škodlivé. Jak jsme již říkali, měli byste se opravdu vyvarovat
výše zmíněných potravin, protože jinak byste se mohli otrávit.
A pár malých rad:
Mrazák by měl být vždycky plný, protože zmražené jídlo si
tak uchová stálou, nízkou teplotu.
Uchovávejte všechny potraviny, které mají výraznou vůni, ve dvou
sáčcích, aby ostatní potraviny nenačichly.
Než zamrazíte velké množství jídla, nastavte teplotu na nejnižší
úroveň.
Jelikož se tekutiny v průběhu zamrazování roztahují, nechte nahoře
centimetr místa.