CO OPRAVDU JÍME
Jestli si chcete kazit náladu, tak si to prostudujte, jinak zahodit!
Na úvod chci sdělit, že nejsem
přítelem "starých pořádků" či člověkem, který by si přál návrat režimu, který tu byl před
dvaceti léty.
Pokud se však podívám na kvalitu
potravin, někdy si říkám, že bych chtěl dát ochutnat svým dětem to, co se tu
před těmi dvaceti léty jedlo. Nabídka potravin, které jsou teď v obchodech, je skutečně
rozmanitá. Na straně druhé se za touto "rozmanitostí" skrývají jen
různé barevné obaly a krabičky, které obsahují prakticky totéž. Mnoho
potravin, které bychom si dovedli sami vyrobit, se vozí přes půl Evropy a
zátěž exhalacemi a znečisťováním životního prostředí je větší, než jejich
samotná užitná hodnota a vliv na zdraví. Do roku 1994 platily v
Československu ještě z dob minulého režimu zákonné normy, které
nedovolovaly, aby klobásy obsahovaly mouku, aby jogurty obsahovaly škrob
atd. atd.
Tyto normy byly zrušeny a v Česku začala doslova džungle.
http://zdrava-vyziva.abecedazdravi.cz/ceske-potraviny-sama-nahrazka
http://ekonomika.idnes.cz/sest-otazek-o-nahrazkach-088-/test.asp?c=A080425_9
61522_test_kam
Potraviny jsou dnes
samá náhražka. Kravský tuk je nahrazován tukem rostlinným (sójovým).
http://www.ceskatelevize.cz/program/cerneovce/clanek1553/29.09.2009-18:25-1.
Mléko, které je nápadně podobné emulzi na chlazení obráběcích nožů, se
nesrazí, nejde z něj udělat domácí jogurt. Ale stojí 8,90 Kč. Nekupte to!
http://hobby.idnes.cz/automaty-nabidnou-misto-rozredeneho-latexu-prave-mleko
-p2r-/hobby-domov.asp?c=A090918_071133_hobby-domov_bma
Jogurty nejsou jogurty, je to jogurtová hatlapatla, do které je narván škrob
nebo želatina, aby toho bylo víc.
http://www.coop.cz/magazin/1_2008/kazda_rada_draha.html
Jsou v tom usmrceny mikroorganismy. Ale stojí to 4,90 Kč. Nekupte to!
http://www.ceskatelevize.cz/program/samadoma/zivotnistyl/?clanek=25
Sýry nejsou sýry, ale náhražky, v nichž je mléčná bílkovina nahrazena
bílkovinou rostlinnou (sója) anebo škroby.
http://zena-in.cz/clanek/neni-syr-jako-syr/kategorie/syr-a-vejce
Zmrzliny či šlehačka, ty se též nepotkaly s mlékem, dělá se to všechno z
umělých náhražek. I v dražších
zmrzlinách, které jsou deklarovány, jako mléčné či dokonce smetanové, je
pouze odstředěné mléko a zmrzlina je "zkvalitněna" tukem rostlinným.
http://www.vitalia.cz/serialy/o-zmrzline/
http://www.ceskatelevize.cz/program/cerneovce/clanek1569/12.10.2009-18:25-1.
html
Ani kvalita některých másel není nic oslnivého, je to nastavováno vodou!
Většina čokolád, prodávaných v našich obchodech, nejsou čokolády, ale
čokoládové imitace plné levných náhražek. Mezi tyto náhražky patří
karabový prášek, který se vyrábí ze svatojánského chleba, jímž se ve
Středozemí krmí ovce a velbloudi.
http://www.perspektivyjakosti.cz/k-hlavnimu-tematu/naucime-spotrebitele-cist
-mezi-adky.html?action=print
http://www.ordinace.cz/clanek/vybirejte-radeji-prave-cokolady-ne-nahrazky/
České párky jsou dnes z většiny plněny sójou, moukou nebo separátem.
Co je to drůbeží separát?
Z kuřete se vyjmou prsa a stehna, která se prodávají zvlášť. Zbytek - tedy kůže, kostra, hlavy i
se zobáky, krky, pařáty a vnitřnostmi se rozmixují, přecedí, obarví na
červeno a přidávají se do párků a klobás, v případě párků do 40,- Kč za
kilo tvoří spolu se sójou, chemikáliemi, céčky atd. jejich hlavní složku.
Kdo kupujete dražší párky a nemáte je přímo z nějaké malé porážky,
nejásejte. Tyto molitanové masokostní moučky se dnes přidávají i do
dražších párků. Jak jsme však byli ubezpečeni Informačním centrem
bezpečnosti potravin, z tvrdého strojního oddělování při výrobě separátu
(SOM - strojově oddělené maso) se získá velmi jemná masová pasta složená
z částic menších než 1 mm, takže nehrozí žádná újma na zdraví. Akorát, že
to žereme!
http://www.vyzivaspol.cz/clanky-casopis/mytus-rozemletych-kosti.htmlhttp://w
ww.bezpecnostpotravin.cz/Index.aspx?ch=552<http://www.vyzivaspol.cz/clanky-c
Časopis/mytus-rozemletych-kosti.htmlhttp:/www.bezpecnostpotravin.cz/Index.aspx?ch=552>
http://www.vyzivaspol.cz/clanky-casopis/mytus-rozemletych-kosti.htmlhttp:/ww
w.bezpecnostpotravin.cz/Index.aspx?ch=552&typ=1&val=92144&ids=3496&typ=1&val
=92144&ids=3496
(Pro zajímavost - separáty se vyráběly i dříve, sušily se a používaly se
jako krmivo pro dobytek. Toto se vyrábí i dnes http://www.zemcheba.cz/_cz/krmkomp.html
). Aby tento světle bledý šurvajs získal pěknou červenou barvu, narve se tam
chemie.
http://www.o-zdravi.cz/clanky/takovej-parecek-z-makra.html
Pro potlačení nežádoucích pachů ze separátu samozřejmě existují různé chemické
sajrajty.
http://www.raps.cz/Sortiment.aspx
Náhražkové prefabrikáty dnes pronikají i do takových výrobků, které
vypadají navenek jako salámy či šunka.
http://www.ceskatelevize.cz/program/cerneovce/clanek1544/21.09.2009-18:25-1
.
html
Různé bůčky a slanina je dnes vyráběna zejména z přerostlých polských
prasat, která mají jinou strukturu masa, než prasata česká, která jsou
více masitá a jejich bůčky obsahují více masa. Na polských bůčcích, které
se k nám jako přebytky dováží je samé sádlo, ale nekupte to. Je to bílý a
bílé maso je přece dietní!
http://finweb.ihned.cz/c4-10070860-21691470-006000_d-ceske-potraviny-sama-na
hrazka
Hovězí maso, které obchodníci kupují od jatek jako maso z krav za pár korun, je
prodáváno jako kvalitní maso z mladých býčků.
http://www.bezpecnostpotravin.cz/Index.aspx?ch=552
http://www.bezpecnostpotravin.cz/Index.aspx?ch=552&typ=1&val=92140&ids=3496
>
&typ=1&val=92140&ids=3496<http://www.bezpecnostpotravin.cz/Index.aspx?ch=552
&typ=1&val=92140&ids=3496>&typ=1&val=92140&ids=3496>
Ani milovníci ryb nemusí být ušetřeni podvodu. Máte rádi kraba? Může se vám
stát, že to maso deklarované jako krabí, je z tresek.
http://ekonomika.idnes.cz/levne-potraviny-kdyz-krab-je-vlastne-treska-fz6-/t
est.asp?c=A080425_961521_test_kam
Do chleba se dnes přidávají pomleté zbytky starého chleba a pečiva, které se
předtím neprodalo. Stroje tyto zbytky, (které se dříve dávaly prasatům nebo
se prodávaly za nižší cenu jako krmný chleba pro domácí užitkové
zvířectvo), semelou a směs je dále upravována. Přidají se speciální směsi
s enzymy, pak se míchá těsto atd. atd. a na druhém konci vyjede
upečený chleba. Nevadí, že obsahuje sezam nebo mák a nebo lněné semínko. Takové
krásné
ohnisko civilizačních chorob a alergií.
http://www.emulgatory.cz/diskuse?wid=53
Navíc se neustále
snižuje podíl žitné mouky z dřívějších 45% na 20%. U rohlíků se neustále
snižuje hmotnost, ale i obsah tuku, (který zajišťoval křupavost), až na
polovinu. Z rohlíků se stává gumová hmota, která druhý den ztvrdne a
chleba je bez chuti.
http://ekonomika.idnes.cz/za-drazsi-chleba-nemohou-pekari-ale-obchody-f28-/e
konomika.asp?c=A080207_204846_ekonomika_mia
Kečupy a hořčice nejsou hořčice, je to voda s moukou nebo se škrobem, ve
které je s bídou 10% skutečného kečupu nebo skutečné hořčice. Dnes už se
na některých "kečupech" vyskytuje na druhé straně malý název
"kečupová " či "rajčatová omáčka." Tyto blivajzy se v regálech tváří jako kečupy, ale viděly
rajčata leda tak z rychlíku.
Maso, zejména
dovezené, je "nastavováno" vodou, která je do něho injekčně
vpravována. Do některých masných výrobků je pro změnu zase injekčně
vpravována levná sójová bílkovina.
Konzervy obsahují blíže nespecifikovanou hmotu, která nemá s kousky dobrého
masa, které jsme nacházeli v socialistických konzervách, nic společného. Landšmít,
který se dřív vyráběl z masa a dal se nakrájený opéct nad ohněm, je dnes
nedefinovatelný prejt z kůží a šlach slepený obarveným škrobem, který se vám
buď po napíchnutí na klacek rozpadne nebo nad ohněm rozteče.
http://www.blisty.cz/art/14871.html
Lečo s klobásou již dávno není ta dobrá zelenina s klobásou, ale to lečo
vypadá, jako by už jednou prošlo žaludkem a ta "klobása" je
sójová.
"Hovězí" a "vepřové" maso ve vlastní šťávě nezřídka
obsahuje i polovinu rozmixovaných kuřecích kostí a kůží, které se dříve
mlely v kafilérkách na masokostní moučky
pro zvířata. Ty "kvalitnější" konzervy obsahují kůže, takže
když tato pochoutka na talíři zchladne, lze ji úspěšně použít jako
lepidlo. Paštiky a pomazánky jsou nastavovány škrobem, moukou a drůbežími separáty. Tradiční
hospodská pochoutka Utopenci se dnes změnila prakticky na sójové buřty v láku a nedá se to
většinou jíst.
Prošlé maso ze supermarketů je očišťováno octovou vodou, nakládáno do
marinád a podáváno jako specialita k letnímu
grilování.
http://www.spotrebitele.info/potraviny_zdravi/clanek.shtml?x=2350964
Různé saláty jsou zakonzervovány tak, aby vydržely, ale skutečnou majonézu
viděly leda tak z rychlíku. Dorty a dezerty jsou vyráběny z náhražek, stejně
jako různé oplatky a tyčinky. Sirupy nejsou vyráběny z ovoce, ale jedná se o
vodu z cukrem, ve které je ovocná příchuť. Z českého piva se povětšinou staly
europatoky univerzální chuti vyrobené v systému CKT/HGB, který "přeskakuje" klasické zrání a
dokvašování v ležáckém sudu.
Univerzální bývají i následky požití těchto chemikálií - rektální zvracení čili
sračka.
Skalní pivaři dnes přecházejí na jedenáctistupňové pivo, které má aspoň trochu
úroveň dřívější desítky. Některá šumivá vína se nedělají tradičním
zráním, ale vyrábí se jako sifón. Víno, které má úroveň vín krabicových,
se nasytí CO2 a prodává se v regále jako "šampáňo." Vzadu na
vinětě se lidé s dobrým zrakem mohou dočíst, že se jedná o "perlivé
víno." A dalo by se pokračovat.
Pokud si někdo myslí, že když si koupí dražší výrobek, či dokonce výrobek
značkový, že je zaručena vyšší kvalita, je na omylu. I značkové výrobky,
prodávané v rámci celé Evropy, jsou v Česku vyráběné z náhražkových surovin.
Např. zmrzlina Magnum, která stojí stejně v Česku i Španělsku, se v EU vyrábí
z mléka, v Česku z levnějších
rostlinných tuků.
http://instinkt.tyden.cz/rubriky/tema/popelnice-evropy_24549.html
Samozřejmě, že se dají koupit i dobré potraviny.
Párky, které obsahují maso, jogurty bez želatin a škrobů, křupavé rohlíky, co vydrží do příštího dne, kečupy z rajčat apod. Je to však luxus! Ano, to co bylo za socialismu standardem a normou je dnes luxusem.
Stát bohužel dělá v dnešní době na lidech určitou formu podvodu, týkající se jejich spotřebního koše, potažmo životní úrovně. U potravin se sice vychází z jejich hmotnosti, nikoliv však kvality. Takový párek, který byl kdysi z hovězího a vepřového masa a sádla a stál xx korun, se porovnává se současným "párkem," který se dělá ze sóji, či jehož polovinu obsahu tvoří mouka a drůbeží separát.
Já mám někdy z důchodců srandu, že si kupují v supermarketech právě tyto nekvalitní a levné věci, které bych osobně nedal do huby, ale na druhou stranu si uvědomuji, že jim nic jiného nezbývá. Oni jsou zkrátka obětí podvodu spotřebního koše, ze kterého se počítají jejich důchody, pro ně (a nejen pro ně) je kvalitní potravina nadstandardem.
V Německu si takový bordel výrobci dělat nedovolí. I levné výrobky tam mají svoji úroveň, např. nejlevnější špekáček za 1,45 euro obsahuje 70% masa, v Česku za stejnou cenu koupíte "špekáček," který obsahuje pouze 27% masa.
Česko se v posledních letech stalo popelnicí či odpadkovým košem Evropy.
http://instinkt.tyden.cz/rubriky/tema/popelnice-evropy_24549.html
JUDr. Jaroslav Janeček
advokát, rozhodce při Hospodářské a Agrární komoře ČR správce konkurzní podstaty u Obchodního oddělení Městského soudu v Praze člen Syndikátu novinářů
Advokát zapsaný v ČAK pod č.: 4198
Telefon/Fax: 420 272 705 280 Mobil: 420 602 313 007