Počet mužů, kteří se dožijí důchodu, se nyní zvyšuje, a bude tomu tak i nadále. Přesto zůstane procento mužů v důchodovém věku menší než u žen. A menší bude i za 50 let. V roce 2007 se důchodu dožilo 82,2 procenta mužů, v roce 2017 to bude 83,8 procenta a v roce 2067 84,8 procenta.

S prognózami veřejnost seznámil ve čtvrtek na konferenci nazvané Důchodová reforma - jak dál? Jiří Král z ministerstva práce.

Příčinou, proč se to děje, je především zvyšující se věk odchodu do důchodu. U žen se bude věk prodlužovat výrazněji - o čtyři měsíce ročně, od roku 2019 dokonce o šest měsíců ročně. U mužů by to mělo být o dva měsíce.

V roce 2041 se má odchod do důchodu podle plánu vlády, který je nyní ve Sněmovně, sjednotit u mužů i žen na 66 letech a osmi měsících. Bude se ale zvyšovat dál - pro obě pohlaví stejně.

Lidé tak dlouho pracovat nevydrží

Například děti, které se narodily v roce 1995, by měly do penze jít v sedmdesáti letech. Plyne to alespoň z reformních plánů. Lékaři jsou skeptičtější. Podle mnohých z nich není lidské tělo schopno tak dlouho pracovat na plný výkon. [celá zpráva]

Týká se to především fyzicky náročných profesí. Lidé starší padesáti let mají problém sehnat práci i dnes, široká pro ně není ani nabídka rekvalifikačních kurzů.

Lépe na tom nejsou ani lidé pracující duševně, jsou na ně kladeny vysoké nároky a kvůli stresu se brzy "opotřebují"