ŘÍZEČKY A JINÉ MNAMKY OD JIRKY
Řízky úplně jinak
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Vepřové
řízky, strouhanka, vejce - dle počtu řízků, sůl, pepř, 1 bujon, 1/2l vody,
olej, 1/4 másla (=půlka velké kostky)
POSTUP
PŘÍPRAVY
Vepřové
řízky mírně osolíme, trošku opepříme a pokládáme do strouhanky, ve které je
naklepeme tak, abychom do nich "vbouchali" co nejvíc strouhanky.
(Je lepší si řízky nejdřív trochu předklepat). |
Až není vidět maso, ale celý řízek
je pokrytý strouhankou, obalíme v rozšlehaném vajíčku a osmažíme na oleji. |
Mezitím necháme svařit 1 kostku
bujonu s 1/4 kostkou másla a 1/2 litrem vody. Osmažené řízky naskládáme do
pekáčku a přelijeme vývarem z bujonu. Celé dáme zapéct do trouby, až se vývar
zredukuje a nasákne do řízků. Uvidíte, že něco tak dobrého jste dlouho
nejedli..... Výborné s bramborovou kaší... |
POTŘEBNÉ
PŘÍSADY
POSTUP PŘÍPRAVY
MASO NAKLEPEME A ROZLOŽÍME NA
PEKÁČ A OPEPŘÍME. |
POSYPEME CIBULÍ. |
ZASYPEME STROUHANÝM SÝREM. |
V HRNCI SI ROZVAŘÍME MASOXY. |
ZALIJEME PŘIPRAVENÉ MASÍČKO A DÁME
PÉCT NA 200°C ASI 1a1/2 HODINY. |
A JE HOTOVO, JE TO VÝBORNÉ,URČITĚ
VYZKOUŠEJTE. PODAVÁME S RÝŽI NEBO VAŘENÝM BRAMBOREM. DOBROU CHUŤ!!! |
Vynikající maso v hořčici, neuvěřitelná mňamka
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Maso (jedno jaké, plátky, kousky.. ), troška oleje, půl kelímku kremžské
hořčice (malé zapomněla jsem dodat), ale jestli děláte pro velkou rodinu, tak
můžete i celou buď malou nebo i velkou, podle toho jak vám chutná, 2 velké
cibule, 1 palička česneku, sůl a pepř.
POSTUP PŘÍPRAVY
Maso naklepat, dát do misky, posolí se, opepří, zalije se hořčicí smíchanou s
malinkým množstvím oleje a poklade se velkou vrstvou nakrájené cibule a
česneku. Takhle naložené masíčko se nechá přes noc naložené. Druhý den se
zprudka opeče, poté se podlije a dá se do trouby péct, prvně zakryté a potom se
to nechá opéct.
Až je maso měkké, tak se může baštit, neuvěřitelné, co dokáže jenom hořčice...
Zapečené sýrové brambory podle Al Pacina
Počet
porcí: 2 Příprava: |
Trochu jiné francouzské
brambory, moc dobré a moc rychlé
POTŘEBNÉ
PŘÍSADY
alobal, syrové brambory, 2 kuřecí klobásy,
2 paprikové klobásy, anglická slanina, 2 zelené papriky, pórek, hořčice, kečup,
niva
POSTUP PŘÍPRAVY
Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na
plátky. Klobásy nakrájíme na kolečka, anglickou slaninu na plátky nebo jak se
to povede, zelené papriky na čtverečky, nivu nastrouháme.
Uřízneme si větší množství alobalu, aby nám vyšel dovnitř pekáče a aby po
stranách zbylo tolik, aby se brambory mohly ještě tím alobalem z obou stran
zakrýt.Na alobal dáme nakrájené brambory, pocákáme hořčicí a kečupem. Na
brambory nasypeme nakrájené klobásy, papriky,slaninu, nakrájený pórek a na to
všechno nastrouháme Nivu. Pokrm nesolíme, Niva i klobásy jsou slané dost,i když
to je na uvážení, jak kdo má rád.Pak vezmeme ten alobal, který čouhá z pekáče a
z obou stran pořádně překryjeme celou tu dobrotu, uplácáme ho, hlavně se
snažíme po stranách a šupneme to do trouby asi na 220 st. a necháme to tam asi
tak 3/4 hodiny. Pak vypneme a baštíme.
Tohle množství klobás a paprik je asi na 1 a půl kg brambor, ale každý může dát
jak to má radši, jestli víc brambor nebo víc masíčka
Medvědí tlapa - delikatesa pro mlsné chlapy
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
krkovice nebo kotleta, bramboráky,
kysané zelí, zakysaná smetana
POSTUP
PŘÍPRAVY
Připravíme si bramboráky... buď
můžete použít už hotovou směs a nebo si je udělat. Bramboráky děláme co
největší, já je dělám na titanové pánvi a dělám je i vyšší, aby byly skutečně
přílohou.
Naklepeme si maso, osolíme a opečeme
na pánvi.
Hotové bramboráky si dáme na talíř,
pak položíme kotlety nebo krkovici, spíše ke kraji, na to dáme kysané zelí a
bramborák přehneme. Na takto připravenou kapsu dáme ještě smetanu. Bramboráky:
1/2 kg nastrouhaných oloupaných syrových brambor, 60 g hladké mouky, pepř, 3
lžíce mléka, utřený česnek, trocha majoránky, 1 vejce, sůl
Bramboráky můžete udělat i z
cukety.... pak ale musíte dát více mouky, protože cuketa má více vody.
Hotové bramboráky |
opečeme maso |
na bramborák položíme maso, dáme
zelí a přehneme |
GULÁŠ BEZ MÍCHÁNÍ - OPRAVDU, SKVĚLÝ
POTŘEBNÉ
PŘÍSADY
1 kg vepř. masa - nejlepší je z
plecka, 3 větší cibule, 5 stroužků česneku, 2 čaj. lžičky gulášového koření
(může být i kari), 3 čaj. lžičky sladké mleté papriky, 3 polévkové lžíce
solamylu, sůl, pepř, 2 masoxy , feferonka, 0,75-1 l vody
POSTUP
PŘÍPRAVY
maso a cibuli nakrájet, smíchat
ostatní suroviny, pořádně promíchat (masoxy rozpustím v malém hrníčku a pak
doliju do 1 l vodu), dát vše do pekáče, je lepší do simaxové misky, přikrýt
alobalem a péct na 250 st. asi 1,5 hodiny.
NEDOLÍVAT VODU, NEMÍCHAT, NESUNDÁVAT
ALOBAL.
Výborné s chlebem, těstovinama,
rýží, knedlíkem.
nakrájené maso smíchané s jemně
nakrájenou cibulí, česnekem, kořením |
přidaný rozpuštěný hovězí bujon
/masox - dle chuti/ a solamyl, opět promíchat /cca v 0,75 l vody/ |
nachystáno do trouby |
hotovo, cca po 1,5 hodině - toto
je z krůtího masa, šťáva akorát, jen jsem přidala trošku majoránku a vegety. |
Cibulové řízečky naruby
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Vepřová kýta - dle strávníků - 0,5 kg cibule - strouhanka - 2 vejce - 2 smetany
ke šlehání - sterilizovaná kapie, sůl, pepř, olej
POSTUP PŘÍPRAVY
Maso naklepeme, osolíme, opepříme a obalíme napřed ve strouhance - strouhanku
do maso prostě vboucháme, pak obalíme v rozšlehaných vejcích a hned šupneme do
rozpáleného oleje a prudce z obou stran osmahneme.
Plech si vymažeme /stačí lehounce/, poklademe půlkou nakrájené cibule /krájíme
na kolečka/, na cibuli klademe osmahnuté maso, zasypeme druhou půlkou cibule,
přidáme sterilizovanou kapii, vše zalejeme šlehačkou a zapékáme v troubě cca 30
minut při 180 stupních.
Kalorická bomba, ale kdo u nás jedl, dost mlaskal !
Příloha: pečené brambory, bramborová kaše.