18 receptů na štrúdly
18 receptů na štrúdly
z jablek, hrušek, švestek, máku..
.
Je libo těsto se sádlem? Či jogurtové? Víte, že dobré vypracování hmoty vyžaduje s ní aspoň 50krát plácnout o vál? Pak si zaslouží odpočinout pod nahřátým kastrolem. Závin lze též oplést. Půl druhého tuctu návodů skrývá rozličné štrúdlové finty.
1. Plzeňský štrúdl
Potřebujeme:
30 dkg hladké mouky, půl kostky ztuženého tuku, vejce, 16 polévkových lžic piva, jablka,cukr, skořici, oříšky, rozinky, strouhaný perník (nebo strouhanku)
Jak na to:
Z mouky, tuku, piva a vajíčka vypracujeme těsto, které necháme půl hodiny odpočívat přikryté nahřátým kastrolem.
Pak vyválíme placku, posypeme ji perníkem (strouhankou), na něj nakrájíme jablka na plátky a přidáme skořici, cukr, oříšky a rozinky.
Zabalíme a pečeme na plechu asi půl až třičtvrtě hodiny.
2.
3. Babiččin štrúdl
Potřebujeme:
250 g hladké mouky, špetku soli, 1 lžíci sádla, 1 lžíci octa, 1 dl teplé vody, 1 vejce a sádlo na potření
Na náplň:
jablka rozkrájená na plátky, strouhanku (nebo rozdrcené piškoty), skořici, rozinky, citronovou kůru
Jak na to:Na vál prosejeme mouku, uděláme důlek, do kterého vlijeme sádlo rozpuštěné v teplé vodě, ocet, vejce a sůl. Nožem zpracujeme těsto, které nesmí být příliš tuhé, ale také se nesmí chytat válu.
Těsto přikryjeme nahřátým kastrolem a necháme chvíli odpočinout. Pak těsto na utěrce posypané moukou rozválíme a ještě vytáhneme hodně dotenka.Těsto pomastíme, posypeme strouhankou, jablky, skořicí, rozinkami a citronovou kůrou. Těsto na utěrce stočíme, závin přendáme na vymazaný plech, potřeme sádlem a v předehřáté troubě zvolna upečeme.
4.
5. Závin z jogurtového těsta
Potřebujeme:
200 g hladké mouky, 100 g másla , 1 bílý jogurt, jádra vlašských ořechů dle chuti, jablka
Jak na to:
Ze všech přísad zpracujeme těsto, které necháme přes noc odpočinout.
Nastrouháme jablka, osladíme cukrem a ochutíme skořicí, přidáme nasekané ořechy. Z těsta rozválíme placky, naplníme je jablky, zavineme a upečeme v předehřáté troubě.
6.
7. Závin s ořechovo-jablečnou náplní
Potřebujeme:
75 dkg hladké mouky, 35 dkg másla, 6 žloutků, 5 dkg medu, špetku soli, 1,5 dl mléka, 2 dkg droždí
Na náplň:
• Ve vodní lázni rozpustíme 8 dkg medu.
• Smícháme med s 12 dkg moučkového cukru a 25 dkg mletých vlašských ořechů.
• Směs odstavíme a přidáme 5 dkg v rumu namočených rozinek.
• Přidáme ještě
o 0,5 dl rumu,
o špetku mleté skořice
o a strouhanou citrónovou kůru.
Jak na těsto:
Ve vlažném mléce rozpustíme med a droždí. Zaděláme těsto a necháme je v teple asi 15 minut kynout a pak dvě hodiny odležet v chladu.
Těsto rozdělíme na tři díly, každý tence vyválíme a potřeme ho vychladlou ořechovou nádivkou smíchanou s nastrouhanými jablky. Náplně má být dvojnásobek síly těsta.
Svineme do závinů, potřeme žloutkem, propícháme vidličkou a pečeme pomalu v předehřáté troubě.
8.
9. Pletený závin
Potřebujeme:
300 g hladké mouky, půl prášku do pečiva, 100 g cukru, 100 g tuku, trošku vanilky, 1 vejce, asi 4 lžíce mléka, tuk na vymazání plechu, vejce na potření
Na náplň:
400 g jablek, 50 g cukru, šťávu z půlky citronu
Jak na to:
Z mouky, prášku do pečiva, cukru, tuku, vanilky, vejce a mléka vypracujeme vláčné těsto a necháme je chvilku v chladu odpočinout.
Pak těsto rozválíme na dva pruhy široké asi 15 cm.
Do středu nasypeme nakrouhaná jablka, poprášíme je cukrem a pokapeme citronovou šťávou.
Okraje těsta nařežeme rádýlkem do hloubky asi 3 cm na proužky a splétáme je k sobě přes jablkovou náplň (lepší je mít už před splétáním těsto položené na pečicím plechu). Povrch těsta potřeme vejcem a závin upečeme.
10.
11. Tažený závin
Na vál nasypeme 30 dkg hladké mouky a uděláme do ní důlek. Do odměrky si připravíme 5 lžic oleje, půl lžičky soli, lžíci octa a vše dolijeme horkou vodou na čtvrt litr. Vše vlijeme do důlku a vidličkou zapracováváme do mouky.
Rukama vypracujeme hladké lesklé těsto, kterým ještě alespoň 50 x plácneme na pomoučený vál, aby se dobře propracovalo.
Bochánek pak potřeme trochou oleje a dáme pod ohřátý hrnec, kde ho necháme asi hodinu odpočívat. Těsto tence vytáhneme, pokropíme prochladlým rozpuštěným máslem a pak už postupujeme klasickým způsobem jako vždy u štrúdlů. Pečeme asi 40 minut.
12.
13.
14.
15.
16. Smetanový štrúdl
Potřebujeme:
50 dkg hladké mouky, 25 dkg ztuženého tuku, 25 dkg smetany na šlehání, jablka, rozinky, sušené švestky, lískové a vlašské ořechy, vanilkový cukr, vejce na potření, skořici, strouhanku
Jak na to:
Tuk nastrouháme, přidáme ušlehanou smetanu a hladkou mouku a uhněteme hladké těsto.
Rozdělíme je na dvě části, vyválíme placky, které posypeme strouhankou, strouhanými jablky, rozinkami, vypeckovanými sušenými švestkami, oběma druhy nasekaných ořechů a posypeme skořicí a vanilkovým cukrem.
Placky zavineme, přeložíme na vymaštěný plech a upečeme dozlatova.
Škvarkový závin
Potřebujeme:
400 g hladké mouky, 250 g škvarků, 50 g cukru, 1 vejce, 1 žloutek, mléko, prášek do pečiva, citronovou kůru, jablka, 50 g rozinek, 2 hřebíčky, skořici, strouhanku
Jak na to:
Škvarky rozemeleme a přidáme do mouky smíchané s polovinou prášku do pečiva. Dále přidáme vejce rozšlehané se špetkou soli, na prášek roztlučené hřebíčky, zalijeme 2 až 3 lžícemi mléka a vypracujeme tužší těsto.
Nejméně půl hodiny odpočinuté těsto rozválíme na obdélníkový plát, který posypeme strouhankou, poklademe jablky nakrájenými na tenké plátky, rozdělíme rozinky a zasypeme lžící mleté skořice.
Plát zavineme, položíme na pomaštěný plech a potřeme rozšlehaným žloutkem. Pečeme ve vyhřáté troubě 30-45 minut.
17.
18.
19.
20.
21.
22. Jahodový závin
Potřebujeme:
250 g listového těsta, 300 až 400 g jahod, 100 g cukru, 2 vejce, tuk, strouhanku, vanilkový cukr
Jak na to:
Na dvou lžících rozpuštěného másla dozlatova osmahneme strouhanku a necháme ji vychladnout. Potom ji smícháme s krystalovým cukrem, rozšlehaným vejcem a žloutkem.
Koupené listové těsto rozválíme na obdélníkový plát, který potřeme strouhankovou pastou.
Na celou plochu rozložíme omyté, osušené rozpůlené jahody (mohou být i mražené).
Závin svineme, potřeme rozšlehaným bílkem a pečeme ve vyhřáté troubě na pomaštěném plechu nebo na pečicím papíru. Po vychladnutí závin posypeme vanilkovým cukrem.
23.
24. Makový a ořechový závin
Potřebujeme:
300 g polohrubé mouky, 15 g droždí, 40 g cukru, žloutek, 50 g tuku, hrníček vlažné vody
Na náplň:
200 g mletého máku, 1,5 dl mléka, 50 g cukru, lžičku skořice, po hrsti rozinek a badyánu
Jak na to:
Ze surovin připravíme těsto, které necháme vykynout. Potom je vyválíme na obdélník a potřeme makovou náplní.
Mák spaříme teplým mlékem, přidáme cukr a ostatní přísady, dobře promícháme a necháme vychladnout. Podobně připravíme i náplň ořechovou.
25.
26.
27.
28.
29. Závin z podmáslí
Potřebujeme:
1/2 kg hladké mouky, 250 g hery, 2 dl podmáslí, sůl, jablka nebo jiné ovoce, mák či ořechy
Jak na to:
Ze surovin vypracujeme těsto a necháme je zabalené ve fólii nebo alobalu do druhého dne odpočinout v lednici. Rozválíme, naplníme jablky nebo jinou libovolnou ovocnou nádivkou a upečeme.
30.
31. Hruškový závin se švestkami
Potřebujeme:
0,5 kg listového těsta, 25 dkg mírně povařených hrušek, 25 dkg švestek přes noc namočených v rumu, 5 dkg rozinek, 5 dkg loupaných mandlí, 5 dkg cukru, 5 dkg fíků (můžeme vynechat)
Jak na to:
Těsto rozdělíme na dva díly a oba rozválíme. Na těsto klademe nakrájené hrušky a vypeckované nakrájené švestky. Posypeme rozsekanými mandlemi, rozinkami a jemně sekanými fíky.
Nakonec posypeme cukrem, stočíme dva štrúdly, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme.
32.
33. Slavnostní štrúdl
Potřebujeme:
200 g lískového těsta, 4 jablka, lžíci citronové šťávy, lžíci vlašských ořechů, lžíci medu, 2 lžíce meruňkové marmelády, 3 lžíce moučkového cukru
Jak na to:
Jablka nakrájíme a okamžitě je pokapeme citronovou šťávou. Nasekané ořechy smícháme s medem a přimícháme jablka.
Rozválený plát těsta přeneseme na plech, doprostřed rozprostřeme jablkovou směs a stočíme do závinu.
Těsto shora nakrojíme rádýlkem.
Závin pečeme prudce asi 35 minut. Po upečení ho potřeme zahřátou meruňkovou marmeládou a pocukrujeme.
34. Perníkový štrúdl
Potřebujeme:
600 g hladké mouky, 300 g moučkového cukru, 4 vejce, 4 lžíce medu, 3/4 sáčku prášku do pečiva, špetku perníkového koření, povidla, jádra vlašských ořechů
Jak na to:
Ze všech surovin (kromě povidel) vypracujeme těsto, které necháme přes noc odpočinout. Potom vyválíme na válu plát, potřeme jej povidly, poklademe půlkami ořechových jader a zabalíme jako štrůdl. Pečeme asi při 150 °C. Po upečení horký štrůdl potřeme žloutkem rozmíchaným s vlažnou vodou.
35.
36. Barcelonský závin
Ze 4 bílků a 2 lžic cukru ušleháme tuhý sníh. Opatrně vmícháme 40 g mletých mandlí, 1 lžičku skořice, 4 lžíce kukuřičné mouky a prášek do pečiva.
Těsto nalijeme na plech vyložený pečicím papírem a zvolna pečeme asi 10 minut až je povrch těsta pevný.
Necháme vychladnout a mezitím si připravíme směs z nastrouhaných jablek, lžičky skořice, 100 g cukru a 200 ml šlehačky.
Směs naneseme na těsto a zavineme. Povrch posypeme cukrem se skořicí.
Ve Španělsku se závin podává s hustou malinovou šťávou.
37.
38. Italský závin
Potřebujeme:
25 dkg polohrubé mouky, 5 dkg cukru moučky, 1,5 skleničky olivového oleje, špetku soli, vlažnou vodu dle potřeby, jablka, rozinky, piniové oříšky nebo pražené sekané mandle
Jak na to:
Z mouky, cukru, oleje, soli a vody vypracujeme vláčné těsto. Vyválíme tenoučkou placku, doprostřed položíme nastrouhaná jablka, rozinky a oříšky.
Zarolujeme závin, stočíme ho do tvaru podkovy, položíme na vymazaný plech a upečeme ve středně vyhřáté troubě.
39. Vánoční štrúdl
Potřebujeme:
370 g hladké mouky, 3 vejce, 1 zakysanou smetanu, sůl, jíšku ze sádla
Jak na to:
Z mouky, smetany a vejce vpracujeme hladké těsto. Ze sádla a hladké mouky si připravíme jíšku.
Těsto vyválíme, potřeme jíškou, srolujeme do rolády a na válu necháme půl hodiny odpočinout.
Poté těsto rozdělíme na tři díly, vyválíme, klasicky naplníme jablky a upečeme.
40.
41. Makový kynutý závin
Potřebujeme:
25 až 30 dkg hladké mouky, 11 dkg másla, 2 dkg kvasnic, 2 vejce, mléko, 2 dkg moučkového cukru, citrónovou kůru, 1/4 l máku
Jak na to:
Máslo a cukr utřeme s jedním vejcem a jedním žloutkem a troškou citrónové kůry. Pak přidáme kvasnice vykynuté ve 4 lžících mléka oslazeného kostkou cukru.
Dále přimícháme nahřátou mouku, špetku soli a menší hrnek vlahého mléka, aby bylo těsto vláčné. Dobře je vypracujeme a necháme asi půl hodiny kynout.
Mezitím umeleme mák, přidáme k němu vlahé mléko, utřeme a přidáme ještě žloutek, citronovou kůru, 2 kusy tlučeného hřebíčku, trošku skořice, 2 lžíce rozpuštěného másla a cukr podle chuti.
Vykynuté těsto tence rozválíme na moukou posypané větší utěrce, pomažeme je připraveným mákem a stočíme do závinu.
Dáme na připravený plech a necháme ještě čtvrt hodiny dokynout. Navrch závin pomažeme rozpuštěným máslem, posypeme mandlemi a pečeme asi třičtvrtě hodiny. Je to pochoutka.