NĚCO PRO ZAHŘÁTÍ
Horké
nápoje pro chladné dny
Podzimní pošmourno a vlezlo můžete doma krásně
rozpustit pomocí horké tekuté dobroty.
Vaječný
krém s rumem a skořicí
PRO 1
OSOBU
Příprava:
5 minut
* 4 cl
tmavého rumu, nejlépe kubánského
* 2 cl
cukrového sirupu
* 2 žloutky
* 15 cl
plnotučného mléka
* špetka
skořice
*
ostružiny k podávání
1. Do sklenice nalijeme
rum, cukrový sirup, žloutky a promícháme vidličkou. Přilijeme horké mléko a
ještě krátce prošleháme, dokud se neutvoří na povrchu jemná pěna. Povrch
poprášíme špetkou mleté skořice.
2. Nápoj můžeme také
krátce prošlehat v mixéru a přelít do sklenice. Podáváme teplý s ostružinami.
TIP
Použijte
pouze čerstvé nezávadné vejce. Cukrový sirup si můžete připravit svařením
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Čaj (nejen) o páté...
* Ani v zimě to nepřehánějte s černým
čajem, protože tělo odvodňuje. A dodržování pitného režimu je v zimě stejně
důležité jako v létě, hodně času totiž trávíme v přetopených nebo
klimatizovaných místnostech.
* Zelený čaj je podle čínské medicíny
chladivý, tak i s ním šetřete.
* Naopak vhodný je červený čínský čaj
puerh, který kromě toho, že dokáže krásně prohřát, ještě i snižuje v těle
hladinu cholesterolu.
* Skvělé jsou i exotické čaje roibos,
lapacho a maté, které v sobě nemají kofein ani tein. Jihoafrický roibos
obsahuje celou řadu minerálů a vitamin C, jihoamerické lapacho výrazně
povzbuzuje imunitu a rovněž jihoamerické maté zase silně tlumí chuť k jídlu.
* Ideálními bylinkami na "zimní
čaje" jsou šípek, měsíček, maliník, černý rybíz a černý bez.
* Většího prohřátí organismu dosáhnete,
když do jakéhokoliv bylinkového čaje přidáte trochu skořice, lékořice, vanilky
nebo kapku alkoholu.
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Horké
víno
Bohatší o
vitamíny
PRO 4
OSOBY
Příprava:
10-15 minut
* 800 ml
až
* 1
citron, dobře omytý nebo chemicky neošetřený
* 20
hřebíčků
* 1 svitek
skořice
* 1
hvězdičku badyánu
* 1
pomeranč, dobře omytý nebo chemicky neošetřený
* 4 malé
mandarinky (klementinky)
* cukr na
dochucení, dle chuti
1. V hrnci nebo varné
skleněné konvici smícháme víno, kůru z půlky citronu, skořici, badyán a směs
zahřejeme pod bod varu. Víno se nesmí vařit. Do nahřátých sklenic z varného
skla rozdělíme oloupané a na dílky rozebrané mandarinky a po plátku pomeranče s
kůrou, do které jsme napíchali hřebíček.
2. Víno nalijeme přes sítko
do sklenic na ovoce, dochutíme pomerančovou a citronovou šťávou ze zbylého
ovoce a podle chuti osladíme. Podáváme se lžičkou.
TIP
Horké víno
je výborné i z bílého nebo růžového vína. Místo pomeranče a mandarinek můžeme
přidat kousky jablek, křížaly nebo pouze jablečné slupky, víno krásně ovoní a
skvěle chutnají. Za vyzkoušení stojí směs koření Kotányi Mix svařené víno - na
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Kakao
s pomerančovým likérem
Luxusní
tekutý dezert
PRO 4
OSOBY
Příprava:
10-15 minut
*
* 600 ml
mléka
* 80 ml
pomerančového likéru
* 80-100
ml smetany na šlehání
*
* cukr dle
chuti
*1 lžíce
nastrouhané nebo jemně nakrájené kůry z dobře omytého nebo chemicky
neošetřeného pomeranče, na ozdobu
1. Kakaový prášek zalijeme
lžící horkého mléka a rozmícháme. Vlijeme do kastrůlku s horkým mlékem, za
stálého míchání necháme přejít varem. Podle chuti osladíme a přecedíme do šálků
a ušleháme smetanu.
2. Do šálků s čerstvě
připraveným kakaem rozdělíme většinu pomerančového likéru a ozdobíme šlehanou
smetanou. Smetanu posypeme hoblinkami čokolády nebo hrubě strouhanou čokoládou,
nastrouhanou pomerančovou kůrou a zakápneme zbylým likérem.
TIP
Čokoládové
hobliny nejsnáze připravíme, když čokoládu necháme trochu změknout mezi dlaněmi
a škrabkou na brambory nebo zeleninu pak seškrabujeme hoblinky. Kakao můžeme
připravit samozřejmě z rozpustného kakaa, příprava bude rychlejší a budeme
potřebovat i méně cukru na doslazení.
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Horká
čokoláda se smetanou
Potěší i
děti
PRO 4
OSOBY
Příprava:
15 minut
*
* 600 ml
mléka
* 1
vanilkový cukr (z pravé vanilky např. Dr. Oetker)
* cukr na
doslazení podle vlastní chuti
* 100 ml
smetany 33%
* špetka
kakaa a skořice na posypání, nemusí být
1. Mléko pomalu zahřejeme
nejlépe v hrnci na mléko nebo na velmi mírném plameni, aby se nepřipalovalo. Do
horkého mléka nalámeme čokoládu, přisypeme vanilkový cukr, mícháme a přivedeme
k bodu varu, stáhneme z ohně.
2. Rozpuštěnou čokoládu
našleháme metličkou do pěny a nalijeme do připravených šálků nebo sklenic.
Podle chuti osladíme, ozdobíme ušlehanou smetanou a lehce poprášíme kakaem a
skořicí.
TIP
Horkou
čokoládu připravíme z části mléka a z části 12% smetany, bude ještě chutnější a
jemnější. Nejvhodnější je hořká čokoláda s obsahem 55-70 % kakaové hmoty. Chuť
horké čokolády také můžeme zvýraznit naším oblíbeným likérem nebo
nealkoholickým sirupem, popřípadě posypat mandlovými lupínky či mletými oříšky.
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Vánoční
vinný punč
Stačí
levnější víno
PRO 4
OSOBY
Příprava:
10 minut
* 500 ml
červeného vína
* 300 ml
vody nebo ovocného čaje
* 8 lžiček
přírodního cukru (dle chuti)
* 4 menší
kousky skořice
* 1
vanilkový lusk
* 4 lžíce
sušených brusinek
* kůra z
1/2 citronu (chemicky neošetřeného)
* kůra z
1/2 pomeranče (chemicky neošetřeného nebo dobře omytého)
* 80 ml
griotky
* 4 lžičky
amaretta
* 4 lžičky
citronové šťávy na dochucení
1. V hrnci nebo skleněné
varné konvici svaříme vodu nebo čaj s cukrem, citronovou a pomerančovou kůrou a
skořicí. Přilijeme víno, přidáme brusinky a vanilkový lusk, uvedeme k bodu
varu, ale již nevaříme.
2. Vroucí nápoj rozlijeme
do 4 nahřátých sklenic i s brusinkami, dolijeme griotkou a amarettem, dochutíme
citronovou šťávou, případně podle chuti dosladíme a podáváme.
TIP
Použijeme-li
místo vody třešňový čaj, bude nápoj voňavější a chuťově výraznější. Pozor na
přeslazení, punč nesmí být příliš sladký. Punč můžeme připravit jak z bílého,
tak červeného i růžového vína, případně z jejich kombinace, a griotku zaměnit
za třešňovici. Lehce vanilkovou příchuť získáme také přidáním kapky vanilkové
esence, doslazením vanilkovým cukrem nebo likérem. Domácí vanilkový cukr
jednoduše připravíme, když vanilkový lusk vložíme do sklenice s cukrem,
protřepeme, sklenici uzavřeme víčkem a necháme několik dní cukr navonět.
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°