VÝTEČNÉ RECEPTY OD JIRKY4
Suroviny:
Postup:
Do lahve se širokým
hrdlem dáme kandys. Na něj položíme opláchnuté listy máty peprné a koriandr.
Láhev uzavřeme a necháme stát při pokojové teplotě 6 týdnů, až se cukr
rozpustí. Protřeseme, zfiltrujeme a plníme do lahviček.
Suroviny:
4 snítky máty peprné (čerstvé),
Postup:
Mátu opláchneme, necháme ji odkapat, mezitím rozpustíme ve vodě cukr a povaříme ho na hustý sirup. Přidáme kyselinu citrónovou a stáhneme z ohně. Maličké množství barviva (na špičku nože) rozpustíme v několika kapkách vody, ještě přimícháme do cukerného sirupu, vložíme mátu a uložíme na 4 dny do chladu. Potom sirup procedíme a odměříme množství. Na 1 díl sirupu přidáme 4 díly destilátu. Dobře promícháme, naplníme do lahví a uzavřeme a ještě necháme v chladu tak dva týdny odležet.
Suroviny:
350 ml
alkohol (80 %),
Postup:
Alkohol zriedime 150 ml vody a do vzniknutej
tekutiny pridáme
Suroviny:
Postup:
Suroviny a postup:
Suroviny na cca
Do lahve od okurek nalijeme nejprve vodku.
Přidáme
Lahev necháme při pokojové teplotě stát asi
tak dva týdny. Potom všechno scedíme a necháme ještě překapat přes jemné
plátno. Mezitím si povaříme v
Suroviny:
Postup:
Vypeckované meruňky rozmačkáme nebo rozmixujeme, přilijeme víno a jednu sklenku lihu. Přidáme koření, přikryjeme a necháme stát v ledničce do druhého dne. Pak svaříme vodu s cukrem a nalijeme na meruňky. Když celá směs vychladne přecedíme likér přes pláténko, přidáme zbývající líh, opět zamícháme, nalijeme do láhví se šroubovacím uzávěrem a pak třeba v zimě nabízíme po sklence dobrým přátelům.
Suroviny:
Postup:
Mléko, cukr a skořici
přivedeme k varu a pak v něm rozpustíme drobně nakrájený nugát a čokoládu.
Žloutky utřeme se dvěma lžícemi cukru, promícháme s trochou nugátového mléka a
vmícháme do zbylého mléka. Necháme trochu prochladnout, vmícháme smetanu a do
zcela prochladlého pak lihovinu. Scedíme a plníme do lahví. Nedáváme do
chladničky!
Suroviny:
Postup:
Nugát drobně pokrájíme,
přidáme žloutky a cukr a rozmixujeme na krém. Pomalu vmícháme smetanu. Nakonec
přidáme rum. Vložíme polovinu rozříznutého vanilkového lusku a necháme 2
táhnout. Uchováváme v chladničce. Před podáním vždy protřepat.
Suroviny:
25 nedozretých nešúpaných vlašských orechov v
zelenej šupke (treba, aby orechy boli ešte mäkké a dali sa i so šupkou a
škrupinou nakrájať na kolieska ), 4 klinčeky, kôra z pomaranča, kúsok škorice,
Postup:
Orechy najprv umyjeme, rozkrájame i so šupkou na štvrtiny a vložíme do fľaše so
širokým hrdlom. Potom pridáme klinčeky, škoricu, pomarančovú kôru, ďalej
prilejeme lieh s prevarenou vychladnutou vodou a fľašu uzavrieme korkom. Zmes
postavíme na slnečné miesto a necháme dva až tri týždne stáť. Potom obsah fľaše
precedíme, pridáme vychladnutý cukrový sirup, premiešame a rozdelíme do fliaš.
Konzumovať je možné okamžite.
Suroviny a postup:
V 2 l vodky vylúhujeme 20 zelených orechov, 6 bobúľ nového korenia, 5 klinčekov, kúsok zázvoru, štipku fenikla, anízu, kôru z 1/2 citróna, kúsok pomarančovej kôry, 10 koliesok puškvorca, kúsok škorice a vanilky, lúhuje sa 14 dní a po precedení sa pridá 1/4 kg cukru.
Suroviny a postup:
Orechy som trhala na Jána, umyla rozrezala a dala do fľaše spolu so škoricou, klinčekmi, kôrou z pomaranča a zaliala som vodkou. Fľašu som zabudla 14 dní na dvore. Po 14 dňoch kedy macerát nabral farbu čierneho tušu, som ho cez gázu precedila a zmiešala s cukrovým sirupom.
Orechový likér 4
Suroviny:
35 zelených orechov,
Postup:
Orechy nakrájame na štvrťky a dáme so všetkým do pohára na 3 týždne na slnko.
Potom to zlejeme cez filter, pridáme cukrový roztok (zvaríme
Suroviny:
35 ks orechov so zeleným oplodím,
Postup:
Orechy pokrájame, namočíme na 24 hodín do
vody. Vodu zlejeme a orechy vo veľkom pohári zalejeme
Suroviny:
Postup:
Do lihoviny nakrájíme na
tenké plátky zelené nevyzrálé ořechy a necháme stát 14 dní na slunci.
Procedíme. Přidáme
Suroviny:
24 celých zelených ořechů
(jádra musí být měkká),
Postup:
Ořechy rozkrájíme na
kousky a dáme do
Suroviny na cca
Ořechy je potřeba nasbírat asi v polovině
června, musí se dát propíchnout sirkou. Omyjememe je, nakrájíme na kolečka nebo
rozčtvrtíme a nasypeme je do velké lahve od okurek. (Při krájení je potřeba
použít gumové rukavice, jinak budete mít obarvené ruce asi tři týdny.) Ořechy
zalijeme lihem a
Po třech týdnech obsah lahve přelijeme přes
cedník, ořechy vyhodíme a přecezený likér ještě přelijeme přes jemné plátno.
Povaříme
Z vlastní zkušenosti mohu napsat, že na
společenské pití je likér poměrně drahý, ale malá sklenička likéru pokojové
teploty na těžký žaludek, podporuje trávení. Rychle se vám uleví.
Suroviny:
Postup:
Nezralé zelené vlašské ořechy nakrájíme pěkně na plátky, dáme je do sklenice se širokým hrdlem a přelijeme je litrem buď žitné nebo vodky. Přidáme trochu skořice v kouscích a asi 3 hřebíčky. Uzavřeme a necháme v teple stát asi 8 týdnu. Občas sklenicí zatřepeme. Potom přecedíme, přilijeme sirup který si svaříme předem z cukru a vody. Cukerný sirup promícháme s nálevem z ořechů, nalijeme do lahví uložíme v chladu a temnu a když nás nikdo nevidí chodíme upíjet, ale až za 8 týdnů.
Suroviny:
22 ks zelených nezralých ořechů, vanilka, 6
kuliček nového koření, 5 hřebíčků, 1 citron, 1/2 pomeranče, špetka skořice,
Postup:
Ořechy nakrájíme na plátky a vložíme do asi 2
-
Suroviny:
35 nezralých, zelených ořechů,
Postup:
Ořechy rozpůlíme a namočíme na 24 hodin do
studené vody. Pak vodu slijeme a na ořechy dáme
Suroviny:
20 ks zelených orechov,
Postup:
Orechy nakrájame na štvrťky, vložíme do vodky, pridáme cukor, puškvorec, pomarančovú kôru, škoricu. Fľašu uzatvoríme a necháme 14 dní stáť na slnku, potom precedíme, prelejeme do fliaš a necháme ešte odležať.
Suroviny:
10 zelených vlašských
ořechů, 1 pomeranč,
Postup:
Zelené ořechy
omyjeme a rozmačkáme. Pomeranč omyjeme a nakrájíme na tenké plátky.
Semena odstraníme. Všechny přísady dáme do velké sklenice. Uzavřeme. Občas
promícháme. Necháme 6 týdnů odležet. Přefiltrujeme. Plníme do lahví.
Suroviny:
Postup:
Ostružiny opláchneme,
necháme dobře okapat, s kandysem a rozlámanou skořicí dáme do láhve. Zalijeme
lihovinou a necháme nejméně 6 - 8 týdnů stát. Zfiltrujeme a necháme ještě
uležet.
Ovocný likér
Suroviny a postup:
Postupne, ako dozrieva ovocie, dávame do 5 - litrovej fľaše po 300 g:
vykôstkované čerešne, višne, jahody, maliny, rozštvrtené zelené orechy, ríbezle, egreše, čučoriedky, moruše, marhule, broskyne, černice, slivky, hrušky, šípky, trnky, ringloty, brusnice...
Postup:
Na každú vrstvu ovocia nasypeme
Potom odvážime kilo ovocnej masy, zalejeme ju 500 ml červeného vína, do toho
nakrájame 2 banány, 2 olúpané pomaranče, 2 jablká a 1 ananás. Výsledkom je
sviatočný ovocný šalát.
Suroviny:
Postup:
Drobně nakrájený
puškvorec a ostatní koření naložíme do lihu a necháme 3 týdny stát na slunci.
Scedíme přes filtrační papír a smícháme se sirupem svařeným z cukru a vody.
Suroviny a postup:
Čisté plody naložte do 80 % alkoholu a nechte je 8 až 14 měsíců louhovat. Připravený macerát podle potřeby doslaďte zahuštěným hroznovým moštem a nechte rok zrát v dubovém sudu. Správně vyrobený likér by měl mít tmavě hnědou barvu, intenzivní vůni a medovou chuť. Panák denně stačí jako prevence před nemocemi.
Suroviny:
100 lístků růžové popínavé růže (pozor, ne každá růže je vhodná), 1/2 l vodky nebo 300 ml čistého lihu, 1/2 l vody, 1/2 l cukru
Postup:
Růžové lístky sbíráme brzo po ránu (nejlépe kolem 4 h.), naložíme do alkoholu a necháme ve stínu a chladu odstát 3 dny. Vodu svaříme s cukrem na hustý sirup (skoro jako med). Přecedíme přes tenké plátýnko, alkohol a smícháme s ještě vařícím sirupem. Používá se do pečení nebo při přípravě domácího rahatu.
Suroviny:
Postup:
Rybíz opláchneme, otrháme
a dáme do velké láhve. Přelijeme alkoholem. Dobře uzavřeme. Necháme stát 6
týdnů. Můžeme občas promíchat. Pak alkohol slijeme. Bobule rybízu zalijeme vodou,
povaříme, scedíme a vaříme s cukrem, až se 1/3 odpaří. Přidáme alkohol,
promícháme plníme do lahví.
Suroviny:
Postup:
Do
Suroviny:
2 plechovky slezeného kondenzovaného mléka
(Salko), 2 krabičky neslazeného kondenzovaného mléka (Tatra), 10 lžic kokosové
moučky, 2 vanilkové cukry, rum dle chuti.
Postup:
Zavřené plechovky "Salko" dejte do hrnce a zalijte vodou tak, aby byly potopené, vodu přiveďte k varu a poté snižte teplotu na minimum. Nechte vařit mírným varem asi 2 hodiny. Nebojte se, plechovky nemohou explodovat ani se jinak poškodit, jen hlídejte hladinu vody a případně dolívejte vodu.
Na suché teflonové pánvi osmažte kokosovou moučku do růžova, nasypte ji do neslazeného mléka připraveného v misce a nechejte v ledničce přes noc macerovat.
Druhý den slijte mléko, ve kterém je kokos namočený, přes plátno a vyždímejte z něj veškeré mléko. Kokos nevyhazujte, dá se zamíchat do bábovkového těsta.
Plechovky se Salkem nikdy neotvírejte horké. Nechejte je vychladnout do druhého dne a po otevření by v nich měl být krásně hnědý karamel. Ten vyklopte do mixéru a přidejte kokosové mléko, vanilkové cukry a rum podle chuti a důkladně promixujte. Likér slijte do lahví a podávejte chlazený.
Suroviny:
kousek skořice
Postup :
Očištěné šípky s pomerančovou kůrou a skořicí necháme 10 dní vylouhovat ve
vodce. Scedíme je, do výluhu přilejeme vychladlý cukrový sirup (cukr svaříme ve
sklenici vody), protřepeme a rozlijeme do lahví. Likér má zlatožlutou barvu.
Suroviny a postup:
Suroviny a postup:
Pro přípravu šípkového likéru si nasbíráme zralé, mrazem již přešlé šípky. Omyjeme je, necháme okapat, rozkrojíme, rozmačkáme a dáme do sklenice. Zasypeme cukrem a zalijeme konzumním lihem nebo vodkou. Uzavřeme a podstavíme na teplé místo, nejlépe za okno na slunce a denně protřepáme. Po 10 dnech přecedíme a uschováme v lahvích.
Suroviny:
Do 10 litrovej fľaše dám 25 dag hrozienok,
Postup:
Trnky nech sú zralé a aspoň jedným slabým
mrazom ošiahnuté. Musia sa umyť a stopky im odstrániť.
Celú túto prípravu vložím do tej 10 litrovej fľaše, zalejem 2 lit. čistým 80 %
liehom. Keď chceme mať silnejší likér, dáme lieh 95 %. Potom vezmem
Rojovník je česky odborně meduňka lékařská. Žltý zázvor je Kurkuma mletá, pochádza z južnej Ázie. Používaná ako liek, korenie a aj farbivo. Dodáva jedlu jemne pikantnú a exotickú chuť.
Suroviny:
Postup:
Třešně a višně zbavíme
stopek a pecek. Pecky rozdrtíme a dáme s ovocem do velké láhve. Přidáme koření.
Přilijeme brandy a necháme stát 3 - 4 týdny na teple. Slijeme šťávu a procedíme
ji přes pláténko. Přidáme cukr.
Vajcový likér 1
Suroviny:
1 konzerva sladeného kondenzovaného mlieka, 3 žĺtky,
Postup:
Žĺtky vyšľaháme s cukrom na penu a dôkladne rozmiešame s ostatnými prísadami.
Mlieka môžeme pridať viac alebo menej, podľa toho, aký hustý chceme mať likér.
Silnejší bude, keď pridáme viac vodky.
Suroviny:
8 žĺtkov, 20 dag práškového cukru, 2 vanilkové
cukry, 1 konzerva sladeného kondenzovaného mlieka, 1 konzerva nesladeného
kondenzovaného mlieka, 2,
Postup:
Žĺtky vyšľahajte s cukrom, pridajte nesladené
mlieko. Nad horúcou vodou zahrejte (nevarte) a pridajte sladené mlieko.
Odstavte a za občasného miešania nechajte vychladnúť. Potom prilejte alkohol
podľa chuti.
Vaječný likér 3
Suroviny:
5 žloutků, 20 dag mouč. cukru, 2 pravé vanilkové cukry, 1 neslazená zahuštěná
Tatra,
Postup:
Utřeme žloutky s cukrem, přidáme vodu a mléko a metličkou šleháme. Ve vodní
lázni za stálého šlehání necháme přejít varem, hrnec s likérem přendáme do
dřezu nebo umyvadla se studenou vodou a šleháme do vychladnutí. Potom vsypeme
vanilkové cukry a postupně přiléváme rum podle naší chuti. Já dělám slabší a
sladší, stačí mi
Suroviny:
6 žloutků,
Postup:
Žloutky utřeme s prosátým
cukrem do pěny, postupně přidáme kondenzované mléko, nakonec po kapkách
alkohol.
Suroviny:
Postup:
Mlieko ohrejeme, za stáleho miešania pridáme žĺtky, vanilku a cukor. Zahrievame a dôkladne miešame, až zmes zhustne. Potom necháme vychladnúť a opatrne vmiešame alkohol. Dobre premiešame, plníme do fliaš a necháme niekoľko dní stáť.
Suroviny:
Postup:
Mlieko s cukrom, žĺtkami a vanilkovým cukrom pomaly miešame a zahrievame až k bodu varu. Potom odstavíme z ohňa, necháme mierne schladnúť a za stáleho miešania prilievame po kvapkách lieh.
Suroviny:
Postup:
Mlieko varíme s vanilkou a cukrom. Po vychladnutí vanilkový struk vytiahneme, do mlieka zašľaháme žĺtky a zmes premiešame s liehom. Dobre uzavretých fľašiach uskladňujeme v chlade.
Suroviny:
Postup:
Vše kromě rumu dáme do mísy nad hrncem s vařící vodou a intenzívně mícháme až
do zhoustnutí. Přecedíme a po vychladnutí smícháme se stejným objemovým
množstvím tuzemského rumu.
Suroviny na cca
5 vaječných žloutků, 5 polévkových lžic moučkového
cukru,
Postup:
Do mixeru dáme všechny přísady mimo alkoholu a řádně promícháme. Potom přimícháme alkohol. Doporučuje se tento likér uchovávat v chladničce. Dále je dobré likér uchovávat v lahvi se širším hrdlem. Při menším množtví alkoholu se stane, že likér v lahvi po nějaké době zhoustne a nejde nalévat a pak přichází na řadu lžička
Suroviny:
10 vajec, 10 citrónov,
Postup:
Vajcia dobre umyjeme, osušíme a zalejeme šťavou z citrónov. Necháme stáť 3-4 dni, potom vajcia otočíme a znova stáť ešte 3 dni. Škrupina sa rozpustí, vápno klesne na dno nádoby a vajcia zostanú len v blane. Blanu opatrne odstránime alebo vajcia vyberieme a cez cedník žĺtok i bielok precedíme k vápnu. Pridáme cukor, dôkladne premiešame a pridáme liehovinu. Necháme stáť do druhého dňa za občasného premiešania, až sa cukor rozpustí. Likér zlejeme do fliaš, uzavrieme a odložíme na tmavé chladné miesto.
Suroviny:
750 ml vody,
Postup:
Vodu, cukr a vanilku
svaříme na nit. Necháme vychladnout. Přidáme lihovinu. Můžeme obarvit troškou
karamelu.
Suroviny:
Postup:
Do hrnce dáme cukr, vodu,
rozříznutý vanilkový lusk. Povaříme 10 minut. Odstraníme vanilku. Cukrovou vodu
necháme prochladnout. Přidáme líh a rum. Necháme uležet.
Suroviny:
3 litry mléka, 8 vanilkových cukrů, 6 lžic
moučkového cukru, 5 žloutků,
Postup:
Mléko svaříme s vanilkovým cukrem a necháme vychladit. Osladíme cukrem, vlijeme rum a vešleháme žloutky. Přecedíme přes plátýnko a nalijeme do lahví, necháme vychladit.
Suroviny:
250 ml šťavy zo zrelých hrušiek,
Postup:
Šťavu z hrušiek zmiešame so štvrťlitrom vody,
zohrejeme na teplotu
Suroviny:
višně,
Postup:
Višně propláchneme ve vodě. Do 4 litrové
sklenice klademe višně a prosypáváme cukrem krystal. (Naklademe asi
Chutí připomíná griotku a dlouho vydrží. Z jedné čtyřlitrové sklenice bude tak litr a půl Višňovky - podle přidaného rumu.
Suroviny:
Postup:
Višně vypeckujeme (bez speciálního nářadí to téměř nejde), tak abychom všechnu šťávu zachytili na misce. Pak dáme višně do velké sklenice, přilijeme nachytanou šťávu, přidáme hřebíček, zalijeme sirupem a koňakem. Sklenici uzavřeme a postavíme na teplé místo. Necháme 4 týdny stát. Pak v kastrole mírně zkaramelujeme cukr, zalijeme vodou, rozvaříme za stálého míchání a necháme vychladnout. Studený roztok nalijeme na višně a ještě dva dny necháme louhovat. Teprve potom přecedíme, uzavřeme do lahví a uložíme.
Suroviny:
1,25 lihu, 1,25 červeného
vína,
Postup:
Do lihu přidáme víno,
koření a necháme 8 dní stát. Protlačíme a přidáme sirup z
Suroviny:
Postup:
Smícháme višňovou šťávu,
sirup svařený z vody a cukru a líh. Vložíme na plátky nakrájený citrón. Necháme
stát 4 týdny, zfiltrujeme.
Suroviny a postup:
Višňový likér 4
Suroviny:
500 g cukru, 2 smotany na šľahanie RAJO,
Postup:
Cukor necháme v širokom hrnci skartamelizovať. Potom ho zalejeme smotanou a
varíme, kým sa karamel nerozpustí. Keď vychladne, pridáme višňovú šťavu alebo
sirup a vodku. Pomiešame a precedíme. Skladujeme na chladnom mieste, pred
podávaním premiešame.
Suroviny na
Postup:
Višně omyjeme dáme do láhve, přilijeme kořalku s kořením a lžíci hrubě tlučených višňových pecek. Láhev zazátkujeme a postavíme na 1 měsíc na výsluní. Občas protřepeme. Může se přidat 1/4 l čistého lihu a 6 zelených půlených ořechů. Višně po slití můžeme zavařit - hodí se do moučníků.
Puškvorec úspěšně nahrazuji hořcem, ale musí se sním velice opatrně, neboť oproti puškvorci má daleko hořčí chuť.
Suroviny:
Postup:
Umyté a neodkôstkované višne zmiešame s
cukrom, korením, orechmi a puškvorcom v štvorlitrovej fľaši a postavíme na
teplé miesto. Necháme stáť 6 týždňov. Denne premiešame. Po 6 týždňoch uvoľnenú
šťavu scedíme a zmiešame sa alkoholom, stočíme do fliaš, dobre uzavrieme a
uložíme na chladnom mieste. Čím je likér starší, tým je chutnejší. Presladené
višne nevyhodíme, ale zalejeme ich rumom a uložíme ich v pohári na chladnom
mieste. Použijeme ich do koláčov a podobne.
Vynikající likér z ledových
kaštanů
Suroviny:
250 ml šlehačky, 1 Salko, 3 ledové kaštany, 4
kostičky hořké čokolády,
Postup:
Šlehačku vylijeme do hrnce a přidáme čokoládu
a nalámané tyčinky ledových kaštanů. Za stálého míchání povaříme. Poté sejmeme
z plotny, necháme vychladnout a vlijeme SALKO a nakonec rum. Řádně promícháme,
aby bylo hladké a lijeme do lahví.
Z jedné dávky je litr likéru.
Je to výborné kvalitní pití, které je zase
jiné, nežli známé domácí Bayleys a vaječné koňaky. Navíc bez pudingů, vajec a
podobných “kazících se” přísad.
Suroviny:
Postup:
Do vody dáme drobně
nakrájený zázvor a citrónovou kůru. vaříme 10 minut. Přidáme cukr a citrónovou
šťávu a zahříváme dále, až se cukr rozpustí. Procedíme, necháme vychladnout a
přidáme lihovinu.
Suroviny:
Postup:
Rybíz vaříme s vodou, pak
scedíme přes pláténko. Přidáme do šťávy přidáme cukr, zahřejeme, sebereme pěnu
a necháme vychladnout. Do velké láhve dáme prochladlou šťávu s cukrem, přidáme
zázvor a lihovinu. Necháme stát 14 dní na teple. Zfiltrujeme.
Suroviny:
Postup:
Veškeré koření vložíme do láhve se širokým hrdlem, zalije me lihem, láhev uzavřeme a necháme stát asi 3 týdny na výsluní. Po této době svaříme sirup z cukru a vody. Po jeho vychladnutí přecedíme výtuh z koření a smícháme jej se sirupem. Láhev uzavřeme a necháme nápoj ještě několik dní ustát. Čirou vrstvu stočíme hadičkou, případný zákalek, který se může vytvořit u dna, přefiltrujeme. Obě tekutiny slijeme dohromady, nalejeme do menších lahví, zazátkujeme a necháme ještě v chladnu rozležet.